http://saba515.ParsiBlog.com
 


[ دوشنبه 94/3/11 ] [ 10:29 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

  ادامه از صفحه قبل      

بررسی موانعی که رفع تحریم از طریق مذاکره را غیرممکن می‌‌سازد

در ادامه کارشناس برنامه به بررسی درس‌های توافق ژنو، به منظور تلاش برای بهبود پارامترهای توافق نهایی پرداخت. افشین میرزایی عدم پایبندی طرف غربی و آمریکا به تعهدات ناچیزش در عمل را واقعیت اجرای توافق ژنو دانست و گفت: در این پژوهشی که کردیم درواقع با یک سری طراحی‌های پیچیده‌ی اقتصادی، سیاسی و حقوقی برخورد کردیم که نشان می‌داد برخورد غربی‌ها حتی در دادن امتیازها و مذاکرات اجرایی به گونه‌ای است که در نهایت خیلی عایدی خاصی برای کشور حاصل نشود. الان هم همین طور که شما فرمودید در خلال مذاکرات هستیم و اگر این رویه‌ای که در ژنو بود ادامه پیدا کند و روند مذاکرات پیش رود ما باید نگرانی‌های جدی داشته باشیم. ما می‌خواهیم اشاره کنیم به موانعی که بر سر راه برداشته شدن تحریم‌ها وجود دارد.

 

1- درهم تنیدگی تحریم‌ها موجب می‌شود برداشته شدن یک تحریم به تنهایی فایده‌ای نداشته باشد

وی افزود: مانع اول که نکته‌ی بسیار مهمی هست «در هم تنیدگی تحریم‌ها» هست. به خاطر این که تحریم‌ها در حوزه‌های مختلف به یک دیگر پیوستگی دارند این گونه نیست که اگر یک تحریمی به صورت منفرد برداشته شود، رفعش به ما کمکی کند. به خصوص بعضی از تحریم‌ها زیرساخت سایر تحریم‌ها محسوب می‌شوند. مثلاً تحریم‌های مالی و بانکی این گونه هستند. چون بالاخره در هر معامله‌ای با طرف‌های خارجی و در هر صنعتی و یا در هر تجارتی نیاز به بحث‌های بانکی دارید. علل وضع تحریم‌های بانکی هم مرتبط با هسته‌ای نیست. اگر این تحریم‌های بانکی و مالی برداشته نشود اثرش را روی بقیه‌ی حوزه‌ها مثل خودرو، پتروشیمی و هواپیمایی می‌گذارند. یعنی فرض کنیم یک تحریم اگر حتی برداشته هم شود ولی تحریم مالی برداشته نشود، خب اتفاقی نمی‌افتد. همین‌طور تحریم کشتیرانی. 90% حمل و نقل خارجی ما از طریق کشتی است. اگر تحریم‌های حوزه‌ی کشتیرانی برداشته نشود، اثرش را در تمام حوزه‌ها می‌گذارد. تأکید می‌کنم که منفرد برداشتن تحریم‌های یک حوزه نمی‌تواند اثرگذار باشد. ما تجربه‌ی ژنو را هم پیش رو داریم. مثلاً تحریم خودرو سازی وعده داده شد که تعلیق شود. این اظهاراتی هست که طرف‌های خارجی کردند. انجمن قطعه‌سازان فرانسه می‌گوید که ما قرارداد نمی‌توانیم ببندیم به خاطر این که تحریم‌های مالی سر جایش باقی مانده است. مدیران شرکت رنو هم باقی ماندن تحریم‌های بانکی را مانع از بازگشت‌شان به ایران و نقش آفرینی‌شان می‌دانند. می‌دانیم در خودرو سازی به همین دلایل و دلایل دیگری -که البت بحث دیگری دارد- اتفاقی نیفتاد.

 

Slide3

 

یا در تجارت کالاهای اساسی و بشردوستانه همین اتفاق افتاد. خبرگزاری رویترز یک گزارش مفصل منتشر کرده و از ترس بانک‌ها برای تعامل با ایران در حوزه‌ی بشردوستانه -که حتی مطابق قوانین آمریکا از تحریم‌ها معاف بوده- گفته است. به همین خاطر در این حوزه هم اتفاقی نیفتاده است و یا پتروشیمی هم همین طور است. ما مثال‌های متعددی داریم که در کتاب مفصلاً این‌ها بحث شده است.

 

 

Slide4

 

2- در یک حوزه‌ی تحریمی هم با مجموعه‌ای از تحریم‌های مختلف مواجه‌ایم

مهندس افشین میرزایی مانع دیگر را چندسطحی بودن و هم‌پوشانی تحریم‌های یک حوزه دانست و گفت: مانع دومی که در این مسیر وجود دارد، این است که صرف نظر از این که تحریم‌های حوزه‌های مختلف با هم پیوستگی دارند، حتی در یک حوزه‌ی واحد هم تنها با یک تحریم مواجه نیستیم. این تحریم‌ها، ابعاد و زوایای مختلف هر حوزه را در لایه‌های متفاوت پوشش می‌دهند. مثلاً چهار قانون مستقل داریم که از ابعاد مختلف، خرید طلا و دیگر فلزات گران‌بها توسط ایران را مورد تحریم قرار داده است. به این ترتیب اگر یکی از این قانون‌ها هم برداشته شود، تفاوتی رخ نمی‌دهد و برای آن که گشایشی در این زمینه ایجاد شود، لازم است کلیه‌ی این تحریم‌ها رفع شود.

 

ردیف عنوان تاریخ اجرایی شدن محتوای تحریم مرتبط به طلا
1 تحریم معاملات طلا و فلزات گرانبها با ایران در اتحادیه‌ی اروپا 3 بهمن9023 ژانویه 2012 معاملات طلا و فلزات گرانبها با بانک‌ها و نهادهای دولتی ایران به منظور مسدود کردن دارایی های بانک مرکزی ایران
2 فرمان اجرایی 13622 رئیس جمهور آمریکا 8 مرداد 9130 جولای 2012 فروش طلا به فردی که از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران باشد
3 قانون کاهش خطر ایران و حقوق بشر سوریه مصوب کنگره آمریکا 18 بهمن 916 فوریه 2013 مبادلاتی که در آن‌ها طلا حضور دارد و بانک و نهادی که معامله طلا کند (به جز مبادلات دوجانبه و کالاهای بشر دوستانه)
4 قانون آزادی و عدم اشاعه تسلیحاتی ایران مصوب کنگره آمریکا 10 تیر 921 جولای 2013 فروش طلا به هر فرد یا شرکت ایرانی

 

وی افزود: بی‌ثمر بودن تعلیق بخشی از تحریم‌های یک حوزه، تجربه‌ای بود که در توافق ژنو آزموده شد. برای مثال در مورد تحریم‌های بانکی، دانستن این نکته بسیار اهمیت دارد که تحریم‌های بانکی 5 شاخه‌ی اصلی دارند:

  • تحریم ارزی: یعنی ارزهای دلار و یورو مورد تحریم قرار گرفته‌اند (به تعبیر دقیق‌تر، یورو به صورت کامل تحریم نشده ولی بر آن محدودیت‌های شدیدی اعمال شده است). روی درهم امارات هم فشارهایی آوردند.
  • تحریم نهادهای مالی: همه‌ی بانک‌های بزرگ ما تحریم شده‌اند. بانک مرکزی کشور نیز مشمول تحریم است.
  • تشدید نظارت‌ها: به دلیل تشدید نظارت بر عمل‌کرد بانک‌های بین‌المللی در پی تحریم‌ها و جریمه کردن آن‌ها با این بهانه، بانک‌های جهان از تعامل با ما هراس دارند.
  • ایجاد مانع در دست‌رسی به دارایی‌ها: یک بخش از دارایی‌های ما در پی تحریم بانک مرکزی از دسترس خارج شده و بخشی دیگر نیز به حکم قضایی بلوکه شده است.
  • تحریم شبکه‌های انتقال الکترونیک پیام‌های مالی: تحریمی که شاید مردم به اسم تحریم سوئیفت می‌شناسند. البته سوئیفت، یکی از این شبکه‌های پیام رسانی بین بانکی ست.

 

تا سایر تحریم‌های بانکی برطرف نشود آزادسازی دارایی‌های خارج از دسترس سودی نخواهد داشت

مهندس میرزایی با اشاره به وعده‌ی آزادسازی ماهانه 700 میلیون دلار از 100 میلیارد دلار دارایی‌های خارج از دسترس ایران گفت: در ژنو فقط وعده‌ی ازادسازی بخشی از دارایی‌های خارج از دسترس -که البته عددش در قیاس با شاید 100 میلیارد دارایی خارج از دسترس خیلی اندک بود-، که فقط ماهانه 700 میلیون دلار است به ما داده شد. به خاطر باقی ماندن بقیه‌ی این تحریم ها، یعنی تحریم ارزی، تحریم بانکی و تشدید نظارت‌ها و تحریم سوئیف، آن چیزی که در عمل اتفاق افتاد این بود که بازگشت اموال خیلی با اما و اگر همراه شد که مفصلاً در کتاب به این موضوع پرداخته‌ایم. ولی اگر بپذیریم که مثلاً پول‌ها به صورت نقدی برگشته است -یعنی این فرضیه را قبول داشته باشیم-، از ابتدا قرار نبود پول این گونه به کشور برگردد. چون ما این کار را قبل از توافق هم انجام می‌دادیم. شاید هم به گفته‌ی بعضی از مسئولین امر و مطلعین با هزینه‌ی کمتر. بالاخره حمل و نقل خارج از روال بانکی، هزینه‌هایی‌ دارد (هزینه‌ی امنیتی و جابجایی و …). همچنین این پول‌ها به دلار به ما پرداخت نشده است و طبق گزارش‌هایی که خود بانک مرکزی داده است به ارزهایی مثل ین ژاپن، فرانک سوئیس و یا ارزهای دیگر به ما داده شد. چون تحریم دلار باقی مانده بود. تبدیل آن برای ما کلی هزینه ایجاد کرد و این باعث شد که اگر فرض کنیم پول‌ها برگشتند این از آن مقدار کم 2/4 و یا ماهانه 700 میلیون دلار هم پایین‌تر آمده است. همین عدد خیلی کوچک را هم ببینید اگر فرض کنیم که الان کامل هم رسیده باشد خیلی سخت به دستمان رسیده است.

 

وی پیرامون تحریم شرکت‌های مهم کشتیرانی گفت: در مورد تحریم‌های حمل و نقل و کشتیرانی که گفتم جزء تحریم‌های زیرساختی ما هست، همین اتفاق افتاد. 6 تحریم اصلی داریم که در پاورقی توافق ژنو اشاره شد که خدمات بعضی از حوزه‌ها مثل خودروسازی و یا پتروشیمی برداشته شود که کشتیرانی هم جزء خدمات مرتبط بود. اما دقیقاً در اسناد توافق این آمده است که دو شرکت بزرگ ما، یعنی شرکت ملی نفت‌کش و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی تحت تحریم باقی می‌مانند و یا شرکت‌های بهره بردار بندر که شرکت‌های معروفی هم هستند. این‌ تحریم‌ها باقی ماند چون این‌ها در لیست تحریمی آمریکا هستند. ما می‌خواهیم بگوییم که اگر فقط یک بخشی از تحریم‌های یک حوزه برداشته شود این جوری باعث می‌شود که انگار تحریم در عمل برداشته نشده است. این شرکت‌های کشتیرانی و نفت‌کش صاحب عمده‌ی کشتیرانی ما بوده است. برداشته نشدن این تحریم‌ها مساوی با این است که در واقع تحریم کشتیرانی ما برداشته نشد. همین اتفاق هم افتاد و در حوزه‌های مختلف هم مشکل برایمان ایجاد شد.

 

3- با تعلیق کوتاه‌مدت تحریم‌ها نمی‌توان قرارداد بین‌المللی امضا کرد

مهندس میرزایی یکی دیگر از مشکلات توافقات هسته‌ای را تعلیق (نه لغو) تحریم‌ها دانست و خاطرنشان کرد: در توافق ژنو تحریم‌ها تعلیق شد. در توافق جدید (لوزان) هم خبری از لغو نیست و قرار است طبق تصریحی که شده است تحریم‌ها تعلیق شود. آن هم نه تعلیق‌های بلند مدت. تعلیق‌های کوتاه مدت و برگشت پذیر و این خودش یعنی این که هر لحظه امکان دارد تحریم‌ها برگردند و اتفاقاً آمریکایی‌ها روی این مسئله خیلی تأکید دارند که ما تحریم‌ها را برگشت پذیر طراحی کردیم. این ویژگی امکان عقد قراردادهای بلند مدت را از ما می‌گیرد. در برخی از حوزه‌ها مثلاً خودروسازی اصلاً قراردادها ده ساله هستند. این قراردادهای اخیری که با شرکت‌های فرانسوی داشتیم از 2004 تا 2014 بود. یک شرکت بزرگ بین‌المللی نمی‌آید در شش ماه با ما قرارداد ببندد. یا در مدت 8 ماه. چراکه تعلیق‌های تحریم‌ها 4 ماهه یا 6 ماهه است.

 

Slide12

 

وی افزود: در بحث بیمه‌ی کشتیرانی، اظهارات مسئولین صراحت دارد که به دلیل آنکه تحریم‌ها تعلیق شده بودند و آن هم به مدت کوتاه، شرکت‌های بیمه‌ی بین‌المللی حاضر نشدند ما را بیمه کنند و همچنان این بیمه با مشکل مواجه بود و البته من این را هم بگویم که ما دست بسته نیستیم در مقابل تحریم‌ها. این را تأکید کنم که در مورد همین شرکت‌های بیمه ما رفته بودیم شرکت‌های بیمه داخلی ایجاد کرده بودیم و الان هم داریم با همان شیوه‌های قبل از توافق مشکل‌مان را تا حدی حل می‌کنیم.

 

4- تعلیق برخی تحریم‌ها در توافق ژنو امتیاز خاصی نبود، چون تحریم بی‌اثر شده بود

مهندس میرزایی با اشاره به عدم موفقیت آمریکا در تحریم کاهش فروش نفت ایران به صفر، یکی از ترفندهای آمریکا در مذاکرات را حفظ وضعیت موجود به عنوان امتیاز دانست و گفت: ما باید خیلی توجه داشته باشیم که امتیازی که به ما می‌دهند امتیاز مهمی باشد یعنی طوری نباشد که یک جاهایی را خودشان تحریم کردند و بعد آن تحریم موفق نبوده است و بیایند حفظ آن وضعیت را به عنوان امتیاز به ما بدهند. ما در توافق ژنو هم همین را داشتیم مثلاً در مورد تحریم نفتی با این که آن‌ها قانون داشتند که هر 180 روز کشورهای خریدار نفت ایران خرید نفت‌شان را کاهش چشمگیر بدهند؛ یا حتی بعد از آن قانون داشتند که به صفر برسد فروش نفت ایران یعنی هیچ کسی از ایران نفت نخرد. اما طبق این نمودار می‌بینیم که در مدت یک سال و نیم قبل از اجرای توافق، یعنی از تیر 91 تا دی 92 فروش نفت ایران ثابت بوده است. یعنی روی عدد 1?1میلیون بشکه و یا 1?2 میلیون بشکه در روز. یا این که گزارش‌های بانک مرکزی حتی عددهای بیشتر از این را می‌گوید. می‌گوید که در سال 91، 8/1 بوده است و در سال 92، 6/1 میلیون بشکه در روز بوده است. حالا آمدند در توافق ژنو گفتند که همین سقف فعلی حفظ شود. این سقف فعلی را یکسال و نیم خودشان نتوانستند کم کنند. یعنی تلاش داشتند ولی موفق نشدند. در واقع روغن ریخته را نذر امامزاده کردند. یا در مورد صادرات پتروشیمی، مشکل صادرات پتروشیمی ما این نبوده است که ما مشتری نداشتیم. مسئولین گفتند که برای خرید محصولات ما صف کشیدند یعنی ما مشتری داریم، محصول نداریم بدهیم. این تعلیق صادرات پتروشیمی امتیاز خاصی نیست یعنی آن چیزهایی که آن‌ها تحریم کرده بودند و موفق نشده است.

 

Slide16

 

5- استفاده از عبارات کلی و مبهم و موکول کردن جزییات تعهدات غربی‌ها در توافق ژنو به آینده، مشکل‌ساز شد

میرزایی با اشاره به اهمیت حقوقی متن توافق ژنو گفت: یک بحثی که خیلی مهم هست استفاده از عبارات کلی و موکول کردن جزئیات به آینده هست. در توافق ژنو استفاده از واژه‌های کلی خیلی مشکل ساز شد. مثلاً در بحث آزادسازی اموال و وعده‌ی آزادسازی که داده شد از واژه‌ی Enable استفاده شد که به معنی قادرسازی و یا فراهم کردن شرایط است که خیلی عبارت کلی‌ای است و ما اموال را به صورت اقساط دریافت کردیم و یا فقط از کشورهای خریدار نفت دریافت کردیم که شاید مطلوب ما نبود مثلا گرفتن یک مبلغ اندک به صورت قسطی وجهه‌ی خوبی نداشت.

 

وی افزود: این در حالی است که تعهدات ما جزئی، دقیق، مشخص و قابل راستی آزمایی است و تعهدات طرف مقابل متاسفانه اینگونه نبود و اگر الان هم قرار است به صورت رویه قبلی عمل شود منجر به این می‌شود که دوباره در عمل طرف مقابل هر طوری که دلش می‌خواهد نهایت سوء استفاده را از این مسئله بکند.

 

مهندس میرزایی در مورد امتیاز صنعت هواپیمایی گفت: ما دیدیم که در اجرا قیود متعددی بعداً اضافه شد. مثلا گفتند هواپیماهایی شامل این بند می‌شودند که عملیاتی باشند، قبل از پیروزی انقلاب خریداری شده باشند و فقط قطعه فقط جایگزین می‌شود. یعنی به همان امتیاز اندکی که داده بودند قیدهای خیلی متعددی اضافه شد.

میرزایی در پاسخ به این سوال که آیا در نهایت در زمینه هواپیمایی توانستیم چیزی دریافت کنیم گفت: تنها یک تعدا دفترچه بود. برخی شرکت‌ها مانند شرکت گیونگ گزارش رسمی دادند که تعدادی دفترچه و … به قیمت شاید 70 تا 80 هزار دلار تا 100 هزار دلار به ایران داده‌اند.

 

وی با اشاره به تعهدات طرف مقابل ناچیز بوده و خیلی چیزها را شامل نمی‌شده بیان داشت: این مثال‌ها نشان می‌دهد وقتی واژه‌ای کلی نوشته می‌شود و جزئیات منعقد نمی‌شود چه بلایی را به سرمان می‌آورند.

کارشناس ارشد تحریم افزود: در مورد بحث نفت یک واژه‌ی کلی نوشته شده است که انجام وقفه در تلاش برای کاهش فروش نفت. این اصلا یک واژه‌ی خیلی مبهم است و اصلاً قابل راستی آزمایی نیست و ما تلاش طرف مقابل را نمی‌توانیم اندازه بگیریم که ببینیم وقفه ایجاد شد یا نه.

 

6- پابرجا ماندن فضای روانی تحریم‌ها حتی در تعلیق موفق تحریم‌ها

مهندس میرزایی با توجه به این نکته که آن‌ها گرم اورانیوم ما را حساب می‌کنندگفت: یک مانع دیگر این است که طرف مقابل در همان زمانی که دارد توافق اجرا می‌شود، با حیله‌های مختلف و شگردهای مختلف که در واقع برای این طراحی دارند و اتاق فکرهایشان دارند فکر می‌کنند، می‌آید به طرق مختلف فضای روانی تحریم‌ها را حفظ می‌کند.

 

وی ادامه داد: مثلاً در همین مدت اجرای توافق 12 دور ما تحریم جدید شدیم که شام اضافه شدن به لیست تحریم‌ها بود. که 7 دور آن توسط آمریکا و 5 دور توسط اتحادیه‌ی اروپا انجام گرفت. یا این که برای خیلی از بانک‌های بین‌المللی در همین مدت اجرای توافق جریمه برایشان وضع کردند. مقدار جریمه از سال 2004 که شروع شده بود تا سال 2012 با جریمه 2013 و 2014 برابری می‌کند که این نشان می‌دهد که طرف مقابل می‌خواست بگوید که در همین مدت توافق هنوز فضای تحریمی کاملاً باقی مانده است و شاید مجموع این اعداد را که بگیریم بیشتر از آن عددی می‌شود که از ما پول خرج شده است.

 

 

Slide29

Slide30

 

میرزایی با اشاره به اینکه طرف مقابل می‌خواهد فضای روانی تحریم را نگه دارند گفت: مثلاً اوباما می‌گوید که ما هر کسی بخواهد تحریم‌ها را نقض کند مثل یک تن آجر روی سرش فرود می‌آییم. حتی به شرکتی که ضبط صوت خودرو تولید می‌کند رحم نمی‌کنند. یعنی آمدند شرکتی که ضبط صوت خودرو تولید می‌کرد را هم در این مدت جریمه کردند که چرا به ایران قطعه می‌داده.

 

7- اعطای معافیت‌های تحریمی به عنوان امتیاز

وی افزود: ما باید حواسمان باشد آن امتیازاتی که می‌گیریم این طوری نباشد که این امیتاز قبلا جزء استثناهای تحریمی باشد و آمریکایی‌ها و غربی ها، آن را به عنوان امتیاز به ما بدهند. مثلا در بحث هواپیمایی امتیاز صدور مجوز برای قطعات ایمنی پرواز، اصلا تحریم نبوده است و طبق اسناد از قوانین خود آمریکا هم مستثنی بود. ولی خوب به عنوان امتیاز درج شده است و یا امتیاز کالای تجارت بشردوستانه که کلا از تحریم‌ها معاف است ولی به عنوان امتیاز درج شده است. خود دیوید کوهن تصریح می‌کند که این‌ها معاف بوده است. این نکته‌ای است که حتما باید حواسمان باشد امتیازهای پوچ و توخالی به ما ارائه نشود.

 

8- رفع تحریم‌ها صرفاً حقوقی نیست، عزم سیاسی می‌خواهد

این کارشناس تحریم‌ها با اشاره به این نکته که رفع تحریم‌ها فقط حقوقی نیست و عزم سیاسی نیاز دارد، گفت: اگر طرف مقابل عزمی برای برداشته شدن تحریم‌ها نداشته باشد اتفاقی نمی‌افتد. یعنی با این اما و اگر حقوقی، اگر عزم سیاسی هم نداشته باشند تقریبا اتفاق خیلی خوبی رخ نخواهد داد. ما می‌بینیم که قبل و بعد از توافقات ژنو بانک‌های ما رفتند یک روالی را طی کردند در دادگاه‌های اروپا که از تحریم بیرون بیایند. دادگاه اروپا رای داد که این‌ها از تحریم خارج شوند اما دوباره توسط اتحادیه اروپا این‌ها تحت تحریم قرار گرفتند چون عزمی وجود نداشت. این چیزی است که مسئولین هم تصریح کردند.

 

میرزایی گفت: در مورد خودروسازی قبل از اینکه قانون تحریمی شروع شده باشد، تحریم وجود داشت. شرکت‌های اصلی مثل پژو و نیسان و این‌ها قبل از قانون تحریم که سال 92 تازه گذاشته شده است از ایران خارج شده بودند. بحث گرانی و کاهش تیراژ تولید این‌ها قبل از آن قانون اتفاق افتاده بود. این نشان می‌دهد که همه چیز حقوقی نیست و طرف مقابل باید عزم سیاسی داشته باشد. اگر این عزم نباشد اتفاقی نمی‌افتد.

 

وی ادامه داد: یا در مورد شرکت‌های کشتیرانی هم می‌بینید که با حکم دادگاه اروپا از تحریم خارج شده‌ند اما بعد توسط اتحادیه‌ی اروپا دوباره به لیست تحریم اضافه شدند.

 

9- تحریم‌های اصلی باید برداشته شود نه تحریم‌های فرعی

مهندس میرزایی در پایان گفت: ما باید تحریم‌های اصلی هر حوزه را بشناسیم که چی هست حداقل در حوزه‌های اصلی مثلاً در مورد نفت و گاز. تحریم سرمایه گذاری، تحریم صادرات به ایران، که بنزین جزء این تحریم بود و تحریم فروش نفت جزو تحریم‌های اصلی ما هسند. که در مورد نفت در توافق ژنو فقط به بحث فروش نفت پرداخته شده نه این که همه‌ی تحریم‌ها را بردارند. باید حواسمان باشد که همه‌ی تحریم‌ها باید برداشته شود. یا در بحث مالی 5 تحریم اصلی این حوزه باید برداشته شود. در مورد پتروشیمی هم همین طور همه تحریم‌های اصلی باید برداشته شود نه صادراتی که یک تحریم فرعی حساب می‌شود.

منبع: یک بیست


[ دوشنبه 94/3/11 ] [ 10:9 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

گزارش کامل برنامه‌ی ثریا؛

9 عاملی که رفع «تحریم‌ها» را غیر ممکن می‌کند


برنامه ثریا به بررسی تحریم‌های هسته‌ای، وسعت و اثر اقتصادی آن و نیز بررسی مستند و ملموس 9 مانع که رفع تحریم‌ها از طریق مذاکرات را در عمل غیرممکن می‌سازد، پرداخت.

به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو» برنامه تلویزیونی ثریا برای دومین بار با موضوع «بررسی ابعاد تحریم‌ها» در چهارشنبه‌ی هفته‌ی گذشته به روی آنتن رفت. این برنامه با حضور مهندس افشین میرزایی (کارشناس ارشد حوزه‌ی تحریم) به بررسی تحریم‌های هسته‌ای، وسعت و اثر اقتصادی آن و نیز بررسی مستند و ملموس نه مانع که رفع تحریم‌ها از طریق مذاکرات را در عمل غیرممکن می‌سازد، پرداخت. در ادامه این برنامه نیز آقای میرکاظمی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، میهمان تلفنی این برنامه درباره وضعیت رفع تحریم‌ها بود. گفتنی است این برنامه واکنش فعالان فضای مجازی را در صفحه‌ اینستاگرام حمید بعیدی نژاد (مدیرکل سیاسی وزارت خارجه و رئیس هیات کارشناسی مذاکرات هسته‌ای) به همراه داشت که بعیدی نژاد نیز به نظرات مخاطبان واکنش نشان داد و به این برنامه‌ی ثریا اعتراض کرد. مشروح گزارش این برنامه در ادامه آمده است.

 

 

معرفی کتاب «گزارش ناخوانده از سرانجام یک مسیر»

بخش اول این برنامه‌ِ با معرفی کتاب «گزارش ناخوانده از سرانجام یک مسیر» پیرامون ساختارهای تحریمی علیه ایران و بررسی نتایج توافق ژنو بر فضای اقتصاد ایران، آغاز شد. افشین میرزایی سرپرست تیم پژوهشی مؤلف کتاب، با اشاره به اهمیت پرداختن دقیق و مستند به موضوع تحریم‌ها، پیرامون این کتاب گفت: پژوهش این کتاب پیرامون تحریم‌ها به خاطر تأثیراتی که تحریم بر روی اقتصاد ما داشته و در این چند سال اخیر هم تشدید شده است و الان هم علّت اصلی ورود ما به مذاکرات؛ به گفته‌ی مسئولین کشور، صرفاً برای رفع تحریم‌ها بوده، انجام گرفته است.

 

 

 

میرزایی انتشار این کتاب را حاصل یک کار پژوهشی و تیمی دانست و افزود: سعی کردیم که به صورت مستند و عملی ساختار تحریم‌ها را در 9 حوزه‌ای که کشور را درگیر کرده بررسی کنیم. از جمله نفت، بانکی، پتروشیمی، خودروسازی، هواپیمایی و غیره. همچنین مفاد و اهمیت قوانین تحریمی، یعنی متون تحریمی آمریکا، اتحادیه اروپا و شورای امنیت را بررسی کنیم و همچنین کارنامه‌ی توافق ژنو را ارائه بدهیم.

 

در توافق نهایی نیز رفع تحریم‌ها کاملا شبیه توافق ژنو خواهد بود

کارشناس تحریم بررسی آنچه در توافق ژنو رخ داد را با گذشت 16 ماه (یک سال و نیم) از آن و نیز به علّت آنکه این توافق، توافق مادر تمام توافقات بعدی محسوب می‌شود لازم دانست و گفت: به گفته‌ی آمریکایی‌ها این توافق و هر آنچه که در آن اتفاق افتاده است، در توافق نهایی نیز؛ حداقل در مورد برداشته شدن تحریم‌ها، تکرار خواهد شد.

وی افزود: دیوید کوهن که معمار تحریم‌های ایران شناخته می‌شود، چند ماه پیش به صراحت گفته است که شیوه‌ی برداشته شدن تحریم‌ها به همان شیوه‌ی توافق ژنو است. این اظهار نظر رجوع به توافق ژنو را خیلی برای ما مهم می‌کند.

 

توافق ژنو یک تجربه‌ی تاریخی مهم است

از طرفی هم توافق ژنو یک تجربه‌ی تاریخی مهم است. بالاخره یک مراوده‌ای با غرب داشتیم و لازم است که ثبت و ضبط شود. این کتاب سعی کرده است این تجربه را دقیق‌تر بررسی کند و با بررسی طراحی‌های پیچیده‌ای که غربی‌ها داشتند نشان دهد که درواقع از برداشته شدن تحریم‌ها چیز زیادی عاید کشورمان نشده است.

مهندس میرزایی خواسته‌ی ایران در مذاکرات را برداشته‌شدن همه‌ی تحریم‌ها دانست. وی خاطرنشان کرد تحریم‌ها همچنین باید به صورت یک‌جا و دقیقاً همان روز اعلام توافق؛ نه روز اجرای توافق که فاصله دارد، لغو شود.

 

در توافقات ژنو و لوزان فقط سخن از تحریم‌های «مرتبط با هسته‌ای» است

در ادامه میرزایی در پاسخ به سؤال مجری برنامه به تشریح معنای «تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای» پرداخت و گفت: هم در توافق ژنو -در بند گام اول و بند گام نهایی- و هم در توافق لوزان مکتوب شده است که فقط تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای برداشته خواهد شد. آن هم نه همه‌ی تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای بلکه یک‌ سری قیودی وجود دارد که بر این قضیه مترتب شده است. بنابراین لازم است که این تحریم‌های هسته‌ای را بشناسیم و بدانیم که این تحریم‌ها چقدر وجود خارجی دارند و چه چیزی را شامل می‌شوند و چه چیزی را شامل نمی‌شوند.

 

 

Slide2

 

Slide3

 

Slide4

 

وی اهمیت تحریم‌های اتحادیه‌ی اروپا و شورای امنیت را در مقابل تحریم‌های آمریکا ناچیز دانست و اظهار داشت: الان اگر آمریکا تحریم‌ها را برندارد، اتفاقی خاصی در برداشتن تحریم‌های اتحادیه‌ی اروپا و شورای امنیت –که در هر دوتایشان هم فقط برداشتن تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای مطرح است- نمی‌افتد.

 

هیچ «تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای» نداریم

مهندس افشین میرزایی با اشاره به جدول تحریم‌های اندیشکده‌ی بین‌المللی بحران گفت: مبنا و پایه‌ی این جدول بر اساس یک پژوهشی است که اندیشکده‌ی بحران –که از اندیشکده‌های معروف بین‌المللی است و مسئولین آمریکایی و نماینده‌ی کنگره و این‌ها عضو آن هستند- انجام داده است. این جدول قوانین تحریم آمریکا (قوانین تحریم کنگره و دستورهای اجرایی رئیس‌جمهور) را بر اساس مبداء تحریمی و یا علل وضع تحریم‌ها بررسی کرده است. بر این اساس سه دلیل اصلی تصویب داریم. «منع اشاعه‌ی سلاح‌های کشتار جمعی»، «تروریسم» و دیگری هم «نقض حقوق بشر» است. علل دیگری هم داریم که مهمترین‌ش بحث پولشویی است. یعنی چهار دسته‌ی کلی وجود دارد و همان‌طور که در این‌جا می‌بینیم، اسمی از هسته‌ای برده نشده است. ما شبیه‌ترین چیزی که به تحریم هسته‌ای داریم، منع اشاعه‌ی سلاح‌های کشتار جمعی است.

 

کارشناس ارشد تحریم با تذکر این نکته که منع اشاعه، صرفاً هسته‌ای نیست؛ موشک‌های بالستیک، سلاح‌های شیمیایی و میکروبی، پرتابگرها و سامانه‌های پرتاب را نیز شامل می‌شود، افزود: ما نمی‌توانیم بگوییم تحریم‌های منع اشاعه، فقط شامل تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای می‌شود و این دو مترادف هستند. در این جدول این دو تا را تفکیک کردند.

 

تحریم‌های مرتبط با اشاعه تسلیحات کشتار جمعی اثر اقتصادی اندکی دارند

اگر تخفیف بدهیم و تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای را همین منع اشاعه در نظر بگیریم، مشاهده می‌شود که از 7 قانون تحریمی کنگره، فقط دو قانون کنگره وجود دارد که صرفاً منع اشاعه هست. بقیه‌ی قوانین تحریم چند منظوره هستند. همان دو قانون هم اثر اقتصادی‌شان -همانطورکه این اندیشکده‌ بررسی کرده است-، کم است. در بقیه‌ی قوانین کنگره هم قانونی نداریم که صرفاً منع اشاعه باشد. یعنی فقط آن دو تا قانون است که منع اشاعه است. تصویب یکی از آن‌ها مربوط به سال‌ 1992 است و دیگری نیز سال 2011? البته این‌ها قوانین فعال کنگره هستند. یک سری قوانین وجود دارد که دیگر فعال نیستند. از قوانین فعال کنگره دو تا تحریم منع اشاعه داریم که آن دو تا تحریم هم اثر اقتصادی‌شان پایین هست.

 

مهندس میرزایی پیرامون دستورهای اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا نیز گفت: در مورد دستور اجرایی‌ها هم این‌جا می‌بینیم که از میان 10 دستور اجرایی، فقط یک دستور اجرایی هست که آن هم اثر اقتصادی اش کم (Low) است. در وضع بقیه‌ی دستورهای اجرایی هم نداریم که علّت، صرفاً منع اشاعه باشد. یعنی از بین 10 دستور اجرایی فعالی که الان وجود دارد فقط یکی منع اشاعه است. پس در مجموع بین قوانین کنگره و دستور اجرایی‌ها فقط سه قانون داریم که آن سه قانون هم اثر اقتصادی‌شان کم است.

 

 

Slide9

 

کارشناس حوزه‌ی تحریم با اشاره به اینکه علّت کثرت دستور اجرایی‌های رئیس‌جمهور، تصویب تحریم‌ها توسط رئیس‌جمهور آمریکا نیست بیان کرد: این‌ تحریم‌ها اکثرشان مصوبات کنگره است که طبق قوانین توسط رئیس‌جمهور آمریکا، تنها ابلاغ شده‌اند.

 

تحریم‌های مهم و اثرگذار علل وضع چند منظوره دارند

وی ضمن اشاره به متن قانون‌های اصلی و مهم کنگره‌ی آمریکا، علّت وضع این قوانین را چندمنظوره دانست و افزود: در آمریکا هر سال همراه با بودجه‌ی سالانه یک بحثی وجود دارد به اسم قانون اختیار دفاع ملی (NDAA) که در واقع دفاع ملی نیست، دست اندازی به کشورهای مختلف است. قانون NDAA 2012 خیلی مهم است. چون بانک مرکزی ما طبق این قانون تحریم شده است و آن بحث فروش نفت ما هم که مکمل تحریم‌ بانک مرکزی بوده است، طبق همین قانون تعیین شده است. جاهای مختلف این قانون مشخص کرده که علل وضع قانون و در واقع بهانه‌های تحریم، چیست. ابتدا این بحث منع اشاعه را گفته است. بعد پولشویی و تروریسم بین‌الملل را گفته است. یعنی می‌بینید که اصلاً اسمی از هسته‌ای نیست.

 

در ادامه مجری برنامه با اشاره به مصاحبه‌ی اوباما با شبکه‌ی العربیه که گفته بود نگران تحریم‌ها نباشید و ما اجرای تحریم‌های غیر هسته‌ای را با قوت هر چه تمام‌تر ادامه می‌دهیم، تأکید کرد در واقع این نمونه‌ای از آن تحریم‌هایی اصلی‌ای ست که ادامه پیدا می‌کند.

 

افشین میرزایی در ادامه با اشاره به اهمیت تحریم بانک مرکزی افزود: تحریم بانک مرکزی ما خیلی مهم است. این که می‌گوییم خیلی مهم بوده است، به این معنی نیست که کشورمان دست بسته بوده است. اما در مذاکرات قرار است همین تحریم‌های مهم را برداریم. یا مثلاً قانون CISADA هم همین طور. در مقدمه‌ی قانون علل وضع را موشک‌های بالستیک و بعد بحث تروریسم می‌داند و در ادامه اشاره‌های دیگری هم دارد و بحث حقوق بشر و بحث آزادی‌های مذهبی را گفته است. همچنین بحث پولشویی را تکرار کرده است. می‌بینید که CISADA هم همین‌طور. آن هم چندگانه هست. قانون IFCA هم یک قانون مهمی هست در آمریکا. آن هم همین طور، دلایل مختلفی دارد.

 

مجری برنامه با اشاره به اینکه قراردادن واژه‌ی تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای در متون توافق ژنو و تفاهم لوزان، قیدی کاملاً زیرکانه است تا اکثر تحریم‌های اصلی را از توافق‌ها خارج کنند، افزود حالا اگر هسته‌ای را هم کوتاه بیایید و غنی‌سازی را کنار بگذارید -این محدودیت‌هایی که ما پذیرفتیم را بپذیرید- اتفاق خاصی نمی‌افتد و تحریم‌های اصلی قرار هست که سر جایش بماند.

 

استفاده از عبارت تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای، پیش از توافق ژنو سابقه نداشته است

کارشناس تحریم با تأیید اظهارات مجری برنامه گفت: اصلاً این واژه‌ی Nuclear-related Sanctions یک واژه‌ای است که شاید قبل از این اصلاً سابقه نداشته است و با توافقات اخیر وارد فضای حقوقی، سیاسی و اقتصادی شد. این را اتفاقاً 344 نفر از نماینده‌های کنگره نامه زدند به اوباما و در نامه اشاره کردند که مفهوم تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای اصلاً در قوانین آمریکا وجود ندارد. بعضاً فکر می‌کنند که تفاوتی وجود دارد بین کنگره و دولت آمریکا. کنگره آن نامه را زده است و دولت آمریکا هم در پاراف‌های نهایی که همین چند ماه پیش منتشر کرده است، این را گفته است که معماری تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای کاملاً حفظ می‌شود و بازگشت‌پذیر هم هست. بحث تروریسم، حقوق بشر و موشک‌های بالستیک را هم گفته است.

 

 

Slide14

 

ادامه در صفحه بعدی ...


[ دوشنبه 94/3/11 ] [ 10:6 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

..از بخش فرهنگ رفع مظلومیت کنید. بخش فرهنگ انصافاً بخش مظلومی است.


الان در گزارش آقای رئیس‌جمهور،اصلاً اسمی از فرهنگ نیامد؛یا در اولویت‌بندیها این اولویت فدای


اولویتهای دیگر شد و آنها تقدم پیدا کرد که در کوتاهی وقت،بیان بشود! این مظلومیت است دیگر.


واقعاً مسأله‌ی فرهنگ را دست کم نگیرید. خیلی از مشکلات جامعه‌ی ما با فرهنگ‌سازی حل


میشود. توجه بکنید که امروز،عمده‌ قوای دشمنان ما در جبهه‌ی فرهنگی دارد کار میکند..

4/7/1384            مقام معظم رهبری دامت برکاته


[ پنج شنبه 94/3/7 ] [ 9:2 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

.انحراف جامعه بعد از رلت پیامبر 5

جواب این را هم قبلا عرض کرده‌ایم که در روایات متعددی که أهل سنت آورده‌اند، آمده است:

 

إن أبا بکر خطبها، فأعرض عنه (صلی الله علیه و سلم)، ثم عمر فأعرض عنه، فأتیا علیا فنبهاه إلی خطبتها فجاء فخطبها … .

 

أبو بکر به خواستگاری فاطمه رفت و رسول الله (صلی الله علیه و سلم) صورتش را برگرداند. سپس عمر به خواستگاری فاطمه رفت و رسول الله (صلی الله علیه و سلم) از او هم روی برگرداند. سپس آمدند نزد علی و به او گفتند به خواستگاری فاطمه برود. علی هم رفت و فاطمه را خواستگاری کرد و رسول الله (صلی الله علیه و سلم) هم قبول کرد.

 

الصواعق المحرقة لإبن حجر، ج2، ص471، چاپ مؤسسة الرسالة لبنان، سال 1997 م ـ تاریخ الیعقوبی، ج2، ص41 ـ تاریخ مدینه دمشق لإبن عساکر، ج42، ص127

* * * * * * *

سؤال:

من از شما یک خواهش داشتم که چون حوزه علمیه و دانشگاه برای یک‌سری از اعتقادات ما مانند اصول دین، کار نکرده‌اند، شما بیایید درباره توحید و توحید أهل بیت (علیهم السلام) و فرقش با توحید ادیان مذاهب دیگر و اختلافات در توحید، برنامه‌های مفصلی داشته باشید. هم‌چنین درباره نبوت و عصمت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) و جایگاه آن نزد أهل سنت و شیعه و معاد و غیره برنامه داشته باشید.

جواب:

إن شاء ا… در آینده بسیار نزدیک، برنامه‌های ویژه‌ای داریم که الآن در حال ضبط است و از بهترین محققین و فضلاء و اساتید استفاده کرده‌ایم و برنامه‌هایی در حوزه‌های مختلف در حال تهیه است و در آینده در این شبکه پخش خواهد شد.

البته گفتنی است که مرتب از داخل و خارج تماس می‌گیرند که کیفیت تصویر این شبکه، خوب نیست. مقداری از این مشکلات از طرف شرکتی است که با آنها قرارداد بسته‌‌ایم و با این‌که 2 ماه از قراردادمان گذشته است، هنوز نتوانسته‌اند ما را از طریق فیبر نوری به ماهواره متصل کنند و از طریق اینترنت است. لذا در بعضی از شهرها و کشورها، صدا و تصویر مشکل دارد. قول داده‌اند که إن شاء ا… تا چند روز دیگر این مشکل حلّ خواهد شد.

* * * * * * *

سؤال:

در کتاب الطبقات الکبری، جلد 8، صفحه 52 آمده است که عایشه أم المؤمنین، قبل از ازدواجش با پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، شوهر کرده بود و نام همسرش جُبَیر بود و أبو بکر او را بازپس گرفت و پس از گرفتن طلاق، او را به عقد پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) درآورد. درباره صحت این موضوع صحبت بفرمایید.

جواب:

 

این موضوع را در سایت‌مان مفصل جواب داده‌ایم و اگر بخواهیم الآن وارد بحث شویم، شاید برای برخی بینندگان عزیز تلخ باشد. ولی آنچه که برای خود بنده ثابت است، این است که ازدواج عایشه با دیگران، در حدّ عقد بوده، نه ازدواج رسمی.

 

إن شاء ا… به بینندگان عزیز قول می‌دهیم در آینده نزدیک، هم در رابطه با سن عایشه صحبت کنیم و هم در رابطه با این‌که آیا پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، اولین شوهر عایشه بوده است یا خیر؟

* * * * * * *

سؤال:

در صحیح بخاری، جلد 4 درباره آیه سنگسار آمده است که عمر بن خطاب می‌گوید:

 

این آیه در قرآن وجود داشت و ما به خاطر این‌که مسلمانان گمراه نشوند، این آیه را از قرآن برداشتیم.

 

یعنی عقیده ایشان بر تحریف قرآن بوده است. در این مورد هم توضیح بفرمایید.

 

جواب:

قبلا مفصل با عزیزان بیننده صحبت کرده‌ایم. جناب عمر می‌گوید:

 

آیات رجم که در قرآن بود و از قرآن ساقط شد. می‌ترسم بعدا مردم بیایند این آیه را در قرآن نبینند و تصور کنند این آیه در قرآن نبوده است.

 

صحیح بخاری، ج8، ص26، ح6918، کتاب الحاربین من اهل الکفر و الردّة، باب 17 رجم الحبلی من الزنا إذا أحصنت

إن الله بعث محمدا صلی الله علیه و سلم بالحق و أنزل علیه الکتاب، فکان مما أنزل الله آیة الرجم، فقرأناها و عقلناها و وعیناها، فلذا رجم رسول الله صلی الله علیه و سلم و رجمنا بعده، فأخشی أن طال بالناس زمان أن یقول قائل: و الله! ما نجد آیة الرجم فی کتاب الله، فیضلوا بترک فریضة أنزلها الله و الرجم فی کتاب الله.

از آیاتی که خداوند نازل کرد، آیه رجم بود که آن را می‌خواندیم و دقت می‌کردیم و رسول الله (صلی الله علیه و سلم) و ما سنگسار می‌کردیم. ولی از قرآن حذف شده است. می‌ترسم زمانی بیاید که اگر آیندگان این آیه را نبینند، به حکم رجم عمل نکنند.

* * * * * * *

سؤال:

 

در کتابی خواندم که سرنوشت ما در عالم ذر تعیین شده است و آنچه بر ما می‌گذرد، از قبل بر ما ثابت شده است. در این مورد توضیح بدهید.

جواب:

درباره عالم ذر نمی‌توان یکی دو جلسه به آن پرداخت. إن شاء ا… در بحث‌های بعدی، مفصل درباره عالم ذر صحبت خواهیم کرد. یا برادران عزیز گروه قرآن در این رابطه صحبت خواهند کرد.

آنچه که در سوره اعراف آمده است:

 

وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّکَ مِنْ بَنِی آَدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّیَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلَی أَنْفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّکُمْ قَالُوا بَلَی شَهِدْنَا أَنْ تَقُولُوا یَوْمَ الْقِیَامَةِ إِنَّا کُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِینَ

 

به خاطر بیاور زمانی را که پروردگارت از پشت و صلب فرزندان آدم، ذریه آنها را برگرفت و آنها را گواه بر خویشتن ساخت و فرمود: آیا من پروردگار شما نیستم؟! گفتند: آری، گواهی می‏دهیم (چرا خداوند چنین کرد؟) برای این‌که در روز رستاخیز نگویید ما از این غافل بودیم (و از پیمان فطری توحید و خداشناسی بی‏خبر).

 

سوره أعراف/آیه172

آنچه که در عالم ذر بود، آنچه را که با اختیار خودمان انجام می‌دهیم نوشته شده است، نه این‌که آنجا چیزی نوشته شده است و ما مسلوب الإرادة و الإختیار هستیم. مثلا روز اول نوشته شده است که من در فلان روز، با اختیار خودم، کار خوب می‌کنم یا با اختیار خودم، کار بد می‌کنم. ما همین الآن، در همین لحظه‌ای که صدا و تصویر ما پخش می‌شود و شما می‌بینید، در همین لحظه شما می‌توانید ذکر خدا بگویید یا به کسی فحش بدهید. این‌که هر دو کار را می‌توانید انجام دهید، دلیل بر این است که اختیار دارید و مختار هستید. به قول شاعر:

 

این‌که گویی این کنم یا آن کنم               این دلیل اختیار است ای صنم

لذا، نه عالم ذر و نه مقدرات شب قدر، اختیار را از انسان سلب نمی‌کند. مانند معلمی که می‌بیند یک شاگرد، تنبل است و درس نمی‌خواند و می‌گوید:

این شاگرد، امسال مردود می‌شود.

 

این نظر آقای معلم، نمی‌تواند اختیار را از شاگرد بگیرد تا قبول نشود.

* * * * * * *

سؤال:

زمانی که کفر همه جا را فرا گرفته است و نزدیک است ایمان از بین می‌رود، آیا بهتر نیست برنامه‌تان، آگاهی‌های روشن و شناختن دین اسلام را به افراد بدهد تا این‌که بخواهد درباره شیعه و سنی بحث کنید؟ برای این‌که گرایش بیشتری به اسلام پیدا کنند. یا حدأقل یک نفر را بیاورید که قبلاً سنی بوده و الآن شیعه شده و در مورد علت پذیرفتن شیعه را از او جویا شویم. آگاهی‌دادن این بحث بیشتر است.

جواب:

 

ما در برنامه‌های‌مان به کرّات توضیح داده‌ایم و إن شاء ا… به حول و قوه إلهی در شبکه جهانی ولایت، گروه‌ها و واحدهای علمی مختلفی داریم و بخشی در رابطه با اسلام بحث خواهند کرد و مباحث مربوط به توحید و شبهاتی که نسبت به اسلام مطرح است را جواب می‌دهند. بخشی هم در رابطه با قرآن صحبت می‌کنند و بخشی هم در رابطه با اخلاق اسلامی، مسائل تربیتی، روابط میان زن و شوهر، فرق اسلامی، نهج البلاغه و غیره. صحبت خواهند کرد. إن شاء ا… اگر این برنامه‌ها آماده پخش شد، قطعا در رابطه با مبارزه با کفر جهانی است و شبهاتی که نسبت به اسلام است. بحثی که بنده دارم، در رابطه با شبهاتی است که علیه شیعه مطرح است. اگر ما بحث شیعه و سنی را مطرح می‌کنیم، بدانید که بعضی از سرکرده‌های وهابیت و بعضی از کسانی که خود را سنی معرفی می‌کنند، در این شبکه‌ها می‌گویند:

 

شیعه کافر و مشرک است و قتلش واجب است و ازدواج با شیعه حرام است و ذبیحه شیعه، نجس است و نباید از رستوران‌های شیعه غذا خورد، چون نجس است و … ..

 

ما موظف هستیم از حریم شیعه در سراسر جهان دفاع کنیم و بگوییم که شیعه، مشرک نیست و این شبهاتی که علیه شیعه مطرح می‌شود، بی‌اساس، دروغ، إفتراء و تهمت است و تنها مذهب برخاسته از متن قرآن و تنها مذهب منطبق با سنت راستین پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، مذهب شیعه است. ما ضمن این‌که به دیگر مذاهب اسلامی احترام می‌‌گذاریم و به باورها و مقدسات أهل سنت احترام می‌گذاریم و اهانت و ناسزا به أهل سنت را گناه نابخشودنی می‌دانیم و قطعا این پیشنهاد شما، مدّ نظر ما هست و ما إن شاء ا… از علماء بزرگ أهل سنت دعوت می‌کنیم تا بیایند در این شبکه جهانی ولایت صحبت کنند و ما هم صحبت کنیم. إن شاء ا… هم صحبت آنها و هم صحبت ما را بینندگان عزیز ببینند و از باب:

 

فَبَشِّرْ عِبَادِ / الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ

سوره زمر/آیه 18ـ17

بهترین روش و بهترین سخن را إن شاء ا… انتخاب کنند.

من باز هم عرض می‌کنم که از اساتید حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های أهل سنت و وهابیت داخل و خارج کشور و به زبان‌های مختلف دعوت می‌کنیم و آمادگی داریم وقت را در اختیار آنها بگذاریم و بیایند صحبت کنند و ما هم صحبت‌مان را می‌کنیم. ما ضمن این‌که مذهب شیعه را مذهب حق می‌دانیم، نسبت به أهل سنت و مذهب‌شان هم احترام می‌گذاریم و به مقدسات أهل سنت اهانت نمی‌کنیم و اهانت را گناه نابخشودنی می‌دانیم.

* * * * * * *

                                ««« و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته »»»

 


[ پنج شنبه 94/3/7 ] [ 8:56 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

 ادامه از صفحه چهار -انحراف جامعه ای پیامبر

روایت سوم:

آقای حاکم نیشابوری در المستدرک علی الصحیحین در رابطه با عایشه، أم المؤمنین روایتی را نقل می‌‌کند:   

آیا دوست داری بعد از مرگت، تو را در کنار رسول الله (صلی الله علیه و سلم) دفن کنیم؟ می‌گوید:

إنی أحدثت بعد رسول الله صلی الله علیه و سلم حدثا، أدفنونی مع أزواجه، فدفنت بالبقیع.

 

من بعد از رسول الله (صلی الله علیه و سلم) بدعت‌هایی گذاشتم؛ مرا با ازدواج رسول الله (صلی الله علیه و سلم) در بقیع دفن کنید. در بقیع هم دفن شد.

 

هذا حدیث صحیح علی شرط الشیخین و لم یخرجاه.

المستدرک علی الصحیحین للحاکم النیشابوری، ج4، ص6 ـ سیر أعلام النبلاء للذهبی، ج2، ص193

 

البته نکته‌ای را اشاره کنم که منظور ما از إرتداد، این نیست که صحابه، مرتدّ از اسلام و کافر شدند؛ ما هم‌چنین عقیده‌ای نداریم. بلکه عقیده ما این است که کلمه إرتداد در اینجا به عنوان تخلف از یکی از أهمّ واجبات دینی است که آقای إبن أثیر در النهایة فی غریب الحدیث وقتی حدیث حوض را مطرح می‌کند، می‌گوید:

 

أی متخلفین عن بعض الواجبات و لم یرد ردة الکفر و لهذا قیده بأعقابهم، لأنه لم یرتد أحد من الصحابة بعده و إنما إرتدّ قوم من جفاة الأعراب.

 

صحابه تخلف کردند از بعضی از واجبات بزرگ.

النهایة فی غریب الحدیث لإبن الأثیر، ج2، ص214

 

ما معتقدیم که صحابه، وصیت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) را در رابطه با خلافت أمیر المؤمنین (علیه السلام) که از أهمّ واجبات بود را کنار گذاشتند. واجبی که قرآن صراحت دارد درباره نبی مکرم (صلی الله علیه و آله):

 

یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَ اللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لَا یَهْدِی الْقَوْمَ الْکَافِرِینَ

سوره مائده/آیه67

ولایت حضرت علی (علیه السلام) را برای بازگو کن که اگر این کار را نکنی، رسالت تو ناتمام مانده است.

 

ولایت حضرت علی (علیه السلام) در حدّی است که اگر پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) هم کوتاهی کند، رسالت او ناتمام است. صحابه که نسبت به ولایت أمیر المؤمنین (علیه السلام) کم‌لطفی و کم‌مهری کردند و با او بیعت نکردند و دنبال دیگری رفتند، قطعا اینجا مراد از إرتداد این است که اینها یکی از مهم‌ترین واجبات و ارکان اسلامی را زیر پا گذاشتند. لذا واژه إرتداد درباره اینها استعمال شده است.

 

البته بعضی از علماء أهل سنت مانند جناب مبارکفوری در تحفة الأحوذی، جلد 9، صفحه 7 می‌گوید:

إن المراد من الأحداث فی قوله: «إنک لا تدری ما أحدثوا بعدک»، هو الإرتداد عن الإسلام.

مراد از این إرتداد، إرتداد از اسلام است.

* * * * * * *

سؤالات متفرقه:

در کتاب حلیة المتقین، نوشته علامه محمد باقر مجلسی (ره) از قول پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) آمده است:

 

زن، بدون اجازه شوهرش نمی‌تواند از منزل خارج شود.

 

در حالی‌که الآن می‌بینیم برعکس شده است و بدعت‌گزاری شده و این مردان هستند که نمی‌توانند بدون اجازه زن از منزل خارج شوند.

جواب:

= یک ضرب المثل هست که می‌گوید:

وقتی آب، داخل لانه مورچه برود، می‌گوید: تمام دنیا را آب برداشته است.

اگر منزل شما این‌گونه باشد، این‌طور نیست که همه‌جا این‌گونه باشد. شاید در جاهای دیگر، خانم‌ها رعایت می‌کنند و بدون هماهنگی با شوهران‌شان بیرون نمی‌روند. البته من عقیده‌ام بر این است که زن و شوهر باید با همدیگر توافق و احترام متقابل داشته باشند. هم زن باید به شوهرش احترام کند و در برابرش مطیع باشد و هم مرد باید به همسرش احترام کند.

 

نقل می‌‌کنند که یکی از بزرگان که دخترش را به شوهر می‌داد، به دخترش گفت:

 

دخترم! دیگر پدران برای دختران‌شان جهیزیه بزرگی تهیه می‌کنند، ولی من می‌خواهم یک جمله‌ای به عنوان جهیزیه به تو بگویم که سعادت دنیا و آخرت و خوشبختی تو را تأمین کند.

 

کونی له أمة، حتی یکون لک عبدا.

برای شوهرت کنیز باش، تا شوهرت برای تو بنده باشد.

عقیده من است که عمده خوشبختی‌های زندگی به دست زنان است. هر مردی و زنی که زندگی خوشی دارند، این خوشی، به دست زن رقم خورده است. اگر خدای ناکرده یک زندگی تلخی هست، غالبا از ناحیه زنان است. این خانم خانه است که می‌تواند با برخورد خوب و احترام عالی‌اش، زندگی را به یک بهشت جاودان مبدل کند یا با بد اخلاقی و غرغر زدن و بهانه‌گیری و مردان دیگر را به رخ شوهر کشیدن و سرکوفت دیگران را زدن و چشم و هم‌چشمی کردن، زندگی را به جهنم سوزان تبدیل کند.

 

من به عنوان یک برادر، از همه زنان سراسر جهان که عرض بنده را می‌شنوند، تقاضا می‌کنم احترام متقابل را داشته باشید و قرآن را برای خودتان ملاک قرار بدهید.

یکی از اساتید ما به نام مصطفی زمانی که خداوند روحش را شاد کند، کتابی نوشته به نام راه مبارزه با مشکلات پیمان زناشویی و در آنجا می‌گوید:

رمز موفقیت یک زن و شوهر این است که کلمه چرا در زندگی آنها به کار گرفته نشود. نه مرد به همسرش چرا بگوید و نه زن به شوهرش.

* * * * * * *

سؤال:

زنی که دائما به شوهرش فحش می‌دهد و با نماز و روزه شوهرش مخالف است و بد اخلاق است و با معنویات شوهرش ضد است و به شوهرش دشنام می‌دهد و کار شوهرش هم این است که برای هدایت او به درگاه خداوند و ائمه (علیهم السلام) دعا می‌کند.

آیا این زن مکافات دنیوی هم می‌بینند و آیا حضرت فاطمه زهراء (سلام الله علیها) او را هدایت می‌کند؟

جواب:

 

من فقط یک روایتی را از نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) می‌خوانم تا زنانی که عرض بنده را می‌شنوند، بدانند که قضیه چیست. حضرت فرمود:

 

لو کنت آمرا أحدا أن یسجد لأحد، لأمرت النساء أن یسجدن لأزواجهن، لما جعل الله لهم علیهن من الحق.

 

اگر قرار بود دستور بدهم در برابر کسی سجده بشود، به زنان دستور می‌دادم در برابر شوهران‌شان سجده کنند؛ به خاطر آن حقی که خداوند بر گردن زن، نسبت به مرد قرار داده است.

 

الکافی للکلینی، ج5، ص508 ـ میزان الحکمة لمحمد الریشهری، ج2، ص1184 ـ سنن أبی داود، ج1، ص475 ـ المستدرک علی الصحیحین للحاکم النیشابوری، ج2، ص187 ـ الجامع الصغیر للسیوطی، ج2، ص437 ـ کنز العمال للمتقی الهندی، ج16، ص332 ـ السنن الکبری للبیهقی، ج7، ص291

 

در روایت آمده است:

 

اگر زن، تمام عمرش را به عبادت بگذراند و تمام روزها را روزه بگیرد و در راه خدا شهید شود، ولی اگر شوهرش از او راضی نباشد، اولین زنی است که وارد آتش جهنم می‌شود.

در روایت دیگری آمده است:

اگر مردی از زنش راضی نباشد تا آن زن به خواب برود، تا صبح، ملائکه آن زن را لعن می‌کنند.

در روایت دیگری آمده است:

زنی خدمت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) آمد و حضرت این روایت را خواند و آن زن گفت:

 

و لو کان ظالما؟ قال: و لو کان ظالما.

حتی اگر مرد، ظالم باشد، زن باید در برابر او مطیع باشد؟ حضرت فرمود: حتی اگر ظالم باشد.

 

از طرف دیگر هم پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود:

 

إن الله لا یغضب لأحد کما یغضب للنساء و الولدان.

 

ای آقایانی که در حق زنان و فرزندان خود ظلم می‌کنید، پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود:

 

خداوند درباره کسی، همانند مردی که در حق زن و بچه‌اش ظلم می‌کند، غضب نمی‌کند.

 

ظلم به زن و بچه، رحمت إلهی را می‌بندد و غضب و خشم إلهی را بر دودمان نازل می‌کند.

 

به همه مردان و زنان توصیه می‌کنیم بیایند کنار مائده أهل بیت (علیهم السلام) بنشینند و ببینند وظیفه اسلامی زن و مرد چیست و بدان عمل کنند.

* * * * * * *

سؤال:

این شبکه ظلمت (شبکه نور) 2 شبهه مطرح کرده‌اند که می‌خواستم شما جواب بدهید.

1.  در مورد این آیه است:

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آَمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَ أَطِیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ

سوره نساء/آیه59

می‌گفت:

مراد از أَطِیعُوا اللَّهَ کتاب خدا است و مراد از أَطِیعُوا الرَّسُولَ سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) است، چون پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) 23 سال بیشتر با أمتش نبود و مراد از أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ کسانی بودند که به او کمک کردند و بعد از ایشان حکومت کردند.

هم‌چنین می‌گفت:

2. أبو بکر و عمر و عثمان نشستند و با هم صحبت کردند و یکی رفت وسائل گرفت برای منزل حضرت علی (علیه السلام) و یکی رفت وسائل عروسی را فراهم کرد و با هم رفتند به خواستگاری حضرت فاطمه زهراء (سلام الله علیها) برای حضرت علی (علیه السلام) و حضرت فاطمه زهراء (سلام الله علیها) را به خانه حضرت علی (علیه السلام) بردند.

آیا اینها حقیقت دارد؟

جواب:

1. إن شاء ا… به حول و قوه إلهی در برنامه‌های ضبط شده که در شبکه جهانی ولایت پخش خواهد شد، جواب اینها را داده‌ایم تا بدانند مراد از این آیات چیست؟ آیا واقعا همان‌طور که این آقایان شعار نادرست می‌دهند و جامعه را به انحراف دعوت می‌کنند، همین‌گونه است یا مراد پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) از أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ، ائمه (علیهم السلام) است. آقای فخر رازی در تفسیرش با صراحت می‌گوید:

 

کلمه أَطِیعُوا در الرَّسُولَ، در کلمه أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ تکرار نشده است و این نشان می‌دهد أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ باید مانند رسول الله (صلی الله علیه و سلم) معصوم باشند و اگر معصوم نباشند، خُلف لازم می‌آید.


[ پنج شنبه 94/3/7 ] [ 8:53 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

          ادامه از صفحه 2 --- انحراف جامعه بعد از رحلت پیامبر

روایت سوم:

آقای مزّی و ذهبی و إبن حجر نقل می‌‌کنند از عمرو بن ثابت که می‌گوید:

 

لما مات النبی (صلی الله علیه و سلم) کفر الناس إلا خمسة.

وقتی پیامبر (صلی الله علیه و سلم) از دنیا رفت، جز 5 نفر، همه کافر شدند.

 

تهذیب الکمال للمزی، ج21، ص557 ـ تهذیب التهذیب لإبن حجر العسقلانی، ج8، ص9 ـ تاریخ الإسلام للذهبی، ج11، ص280 ـ البدایة و النهایة لإبن کثیر، ج6، ص91

 

البته عایشه، إستثناء نکرده است و می‌گوید همه عرب مرتد شدند، ولی عمرو بن ثابت می‌گوید غیر از 5 نفر، همه کافر شدند.

 

آیا اینها واضح و روشن نیست؟! آقایانی که به شیعه إفتراء می‌بندند و شیعه را متهم می‌کنند که معتقد است صحابه کافر شدند، به این روایات چه جوابی می‌دهند؟

 

روایت چهارم:

 

این آقایانی که به شیعه، اتهام تکفیر صحابه را می‌زنند، در رابطه با حدیث حوض چه پاسخی دارند؟ مگر در صحیح بخاری متجاوز از 20 جا نیامده است که پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود:

 

فردای قیامت، أصحاب من می‌آیند از آب حوض کوثر استفاده کنند و اینها را نمی‌گذارند بیایند و به طرف آتش جهنم می‌برند. من می‌گویم: خدایا! اینها صحابه من هستند! کجا می‌برید؟ گفته می‌شود:

 

إنک لا تدری ما أحدثوا بعدک.

 

تو خبر نداری که اینها چه بدعت‌هایی بعد از تو انجام دادند.

 

صحیح بخاری، ج7، ص207، ح6576

 

در روایت دیگر آمده است:

 

إنهم إرتدوا بعدک علی أدبارهم القهقری?.

 

اینها بعد از تو مرتدّ شدند و به دوران جاهلیت برگشتند.

 

صحیح بخاری، ج7، ص208، ح6585

 

در روایت دیگر آمده است:

 

إن هؤلاء لم یزالوا مرتدین علی أعقابهم منذ فارقتهم.

 

روزی که تو از صحابه جدا شدی، اینها همواره راه إرتداد را رفتند.

 

صحیح بخاری، ج5، ص240، ح4770

 

جالب این است که در صحیح بخاری، جلد 7، صفحه 207، حدیث 6587، کتاب الرقاق، باب فی الحوض آمده است که وقتی صحابه را به طرف آتش جهنم می‌برند، پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) می‌فرماید:

 

إلی أین؟ قال: إلی النار والله، قلت: ما شأنهم؟ قال: إنهم إرتدوا بعدک علی أدبارهم القهقری?.

 

به کجا می برید؟ گفته می‌شود: به خدا سوگند! به طرف آتش جهنم. گفت: مگر اینها چه کرده‌اند؟ گفته می‌شود: اینها بعد از تو مرتدّ شدند و به دوران جاهلیت برگشتند.

 

سپس پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) می‌فرماید:

 

فلا أراه یخلص منهم إلا مثل همل النعم.

 

از این صحابه، جز عده قلیلی، از آتش جهنم نجات پیدا نمی‌کنند.

 

آیا این قابل توجیه و تأویل است؟ بعضی از بزرگان أهل سنت می‌گویند:

 

ای کاش! آقای بخاری و مسلم، حدیث حوض را در این صحیح بخاری و صحیح مسلم نمی‌آوردند.

 

آیا با پاک کردن صورت مسئله، مشکل حل می‌شود؟ به جای این‌که به فکر حل معضل باشیم و فکر و عقل خودمان را به داوری بخوانیم، چه می‌کنیم؟

 

برادر عزیز! خواهر گرامی! راهی را نپیماییم که در اولین لحظه ورودمان به عالم برزخ، احساس کنیم راه‌مان اشتباه بود. آنجا دیگر راه برگشت نیست و پشیمانی فایده‌ای ندارد.

 

روزی آقای فخر رازی را دیدند که خیلی گریه می‌کند؟ علتش را سؤال کردند و گفت:

 

من حدود 40، 50 سال عقیده‌ای را داشتم و یقین داشتم که آن عقیده درست است، ولی امروز متوجه شدم که آن عقیده، خلاف بود و از آن عقیده‌ام برگشتم. گفتند: این‌که گریه ندارد، بلکه مایه خوشحالی است. گفت: می‌دانم، آنچه که برای من مهم و دردآور است، این است که امروز برای من روشن شد که عقیده‌ام نادرست است و از آن برگشتم. از کجا معلوم که دیگر عقاید من نادرست نباشد؟

 

لذا ما از همه عزیزان شیعه و سنی درخواست می‌کنیم که معتقدات خود را به قرآن و أهل بیت (علیهم السلام) و سنت صحیح عرضه کنید و تحقیق و بررسی کنید. حتی اگر یک جوان شیعه، چون در خانواده شیعه بزرگ شده است و پدر و مادرش گفته است حضرت علی (علیه السلام) حق است، شاید حضرت علی (علیه السلام) حق نباشد، برو تحقیق کن و ببین آیا واقعا عقیده پدر و مادرت نسبت به أمیر المؤمنین (علیه السلام)، از دیدگاه قرآن و سنت صحیح است؟ اگر حضرت علی (علیه السلام) حق است، بر خودت ببال و افتخار کن و بر عقیده‌ات بمان و اگر ثابت شد عقیده‌ات نادرست است، عقیده درست را انتخاب کن. هم‌چنین خواهر و برادر سنی! برو تحقیق و بررسی کن. اگر بعد از تحقیق و بررسی کردن و شنیدن سخنان آقایان أهل سنت و شیعه، همان‌طور که قرآن می‌فرماید:

 

فَبَشِّرْ عِبَادِ / الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولَئِکَ الَّذِینَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَ أُولَئِکَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ

 

بنا بر این بندگان مرا بشارت ده / کسانی که سخنان را می‏شنوند و از نیکوترین آنها پیروی می‏کنند، آنها کسانی هستند که خدا هدایت‌شان کرده و آنها خردمندانند.

 

سوره زمر/آیه 18ـ17

 

برو کتاب‌های شیعه و سنی را تحقیق کن و پای صحبت علماء شیعه و سنی بنشین و بررسی کن. اگر واقعا به این نتیجه رسیدی که مذهبت حق است، بر آن ببال و افتخار کن و اگر دیدی خدای ناکرده، عقیده‌ات نادرست است، دنبال عقیده و اعتقادات و مذهب درست و صحیح برو. این منطق قرآن و پیام نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) است و این سخن ما به همه عزیزان شیعه و سنی و وهابی است در سراسر جهان.

 

* * * * * * *

آیا روایتی در صحیح بخاری و صحیح مسلم  مبنی بر اعتراف صحابه بر إرتداد وجود دارد؟

روایت اول:

در این رابطه، خود بخاری نقل می‌‌کند:

عن العلاء بن المسیب عن أبیه قال: لقیت البراء بن عازب رضی الله عنهما فقلت: طوبی لک! صحبت النبی صلی الله علیه و سلم و بایعته تحت الشجرة، فقال: یا إبن أخی! إنک لا تدری ما أحدثنا بعده.

 

علاء بن مسیب از پدرش نقل می‌‌کند: با براء بن عازب دیدار داشتم و گفتم: خوشا به حالت! تو صحابه پیامبر (صلی الله علیه و سلم) بودی و با در زیر شجره رضوان بیعت کردی. براء بن عازب گفت: ای برادرزاده! تو خبر نداری که ما صحابه بعد از پیامبر چه بدعت‌هایی را گذاشتیم.

 

صحیح بخاری، ج5، ص65، ح4170، کتاب المغازی، باب غزوة الحدیبیة

 

عزیزان بیننده! آقای براء بن عازب از بزرگان و أکابر صحابه است و جزء السابقون الأولون است و جزء کسانی است که در زیر درخت رضوان با پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) بیعت کرده است. با این‌همه می‌گوید:

 

ای برادرزاده! تو خبر نداری که ما صحابه بعد از پیامبر چه بدعت‌هایی را گذاشتیم.

 

وقتی خود صحابه این نظر را دارد، مقداری دقت کنید که خلاف نظر صحابه نگوییم یا کاسه داغ‌تر از آش نشویم.

 

روایت دوم:

 

به آقای أبو سعید خُدری گفتند:

 

هنیئا لک برؤیة رسول الله صلی الله علیه و سلم و صحبته!

خوشا به حالت که پیامبر (صلی الله علیه و سلم) را دیدی و جزء صحابه پیامبر (صلی الله علیه و سلم) بودی.

گفت:

إنک لا تدری ما أحدثنا بعده.

تو خبر نداری که ما صحابه بعد از پیامبر چه بدعت‌هایی را گذاشتیم.

الإصابة فی تمییز الصحابة لإبن حجر العسقلانی، ج3، ص67 ـ الکامل لعبد الله بن عدی، ج3، ص63 ـ تاریخ مدینه دمشق لإبن عساکر، ج20، ص391


[ پنج شنبه 94/3/7 ] [ 8:50 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

                            ادامه از صفحه اول -- انحراف جامعه بعد از رحلت پیامبر

صحیح بخاری، ج8، ص50، کتاب إستتابة المرتدین و المعاندین و قتالهم … و ص140، ح6924، کتاب الإعتصام بالکتاب و السنة ـ صحیح مسلم، ج1، ص38، کتاب الإیمان، باب الأمر بقتال الناس حتی یقولوا لا إله إلا الله محمد رسول الله

 

این جنگ ردّه‌ای که آقای أبو بکر شروع کرد و ده‌ها هزار انسان را به کام مرگ فرستاد، حتی صحابه‌ای مانند مالک بن نویره را جلوی زن و فرزندش کشتند و با زنش زنا شدند و برچسب إرتداد زدند و گفتند اینها کافر شده‌اند، آیا اینها صحابه نبوده‌اند؟ آیا اینها به پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) ایمان نیاورده بودند؟ مگر در خود صحیح بخاری و صحیح مسلم نیست که وقتی عمر به أبو بکر اعتراض کرد که:

چرا دستور قتل اینها را داده‌ای؟

= با این‌که اینها نماز می‌خوانند و خدا را عبادت می‌کنند، ولی می‌گویند ما به أبو بکر زکات نمی‌دهیم و به اینها برچسب إرتداد و کفر زدند و دستور قتل اینها را صادر کردند.

 

إن شاء ا… سر فرصت در رابطه با أصحاب ردّه با بینندگان عزیز مفصل صحبت می‌کنیم و در سایت‌مان هم در رابطه با أصحاب ردّه مفصل صحبت کرده‌ایم.

 

روایت دوم: آیا روایات صحیحی در تضییع سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بعد از رحلت ایشان وجود دارد؟

 

= ابتداء سؤال شما را بیشتر توضیح بدهم:

مراد این است که آیا واقعا در کتب أهل سنت، روایتی هست که بعد از پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) را نابود کردند و از بین بردند و تضییع کردند؟ یا نه، بعد از پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، مسلمانان و صحابه، سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) را گرامی داشتند و به پا داشتند و برایش ارزش قائل شدند؟

 

من چند روایت از صحیح بخاری برای بینندگان عزیز می‌خوانم و عباراتی را از رئیس شافعی‌ها و رئیس مالکی‌ها می‌خوانم و تقاضا دارم عزیزان بیننده، مقداری با انصاف به عرائض من توجه کنند و مقداری منصفانه با این مطالب برخورد کنند و محبت کنند تعصب را کنار بگذارند. خدا را شاهد می‌گیریم، قسم به والله! بالله! تالله! هدف‌مان روشن کردن بینندگان عزیز و اتمام حجت است و بعضی از نکات را که در تاریخ، پنهان مانده، می‌خواهیم آن را برای بینندگان عزیز برملاء کنیم. قصد ما، جسارت به أهل سنت نیست. والله! ما اهانت به أهل سنت را گناه نابخشودنی می‌دانیم. حتی شاید بارها بینندگان عزیز این را از من شنیده باشند:

اگر خود من هم به صورت ناخودآگاه، سخنی بگویم که بوی اهانت به أهل سنت داشته باشد، پیشاپیش از أهل سنت پوزش می‌طلبم.

روایت اول:

آقای سالم از أم درداء نقل می‌‌کند:

دخل علی أبو الدرداء و هو مغضب، فقلت: ما أغضبک؟ فقال: والله! ما أعرف من أمة محمد صلی الله علیه و سلم شیئا إلا أنهم یصلون جمیعا.

 

همسرم وارد منزل شد در حالی‌که غضبناک بود. سؤال کردم: چرا غضبناک شدی؟ گفت: به خدا قسم! چیزی از سنت محمد صلی الله علیه و سلم در میان أمتش نمانده است، جز این‌که با هم نماز می‌خوانند.

 

صحیح بخاری، ج1، ص159، ح650، کتاب الأذان، باب وجوب صلاة الجماعة

یعنی چیزی از آثار سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) در جامعه اسلامی دیده نمی‌شود که به آن سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) گفته شود.

روایت دوم:

آقای أنس، خادم نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) می‌گوید:

ما أعرف شیئا مما کان علی عهد النبی صلی الله علیه و سلم، قیل: الصلاة؟ قال: ألیس ضیعتم ما ضیعتم فیها؟

من در میان أمت، چیزی از سنت‌هایی که در زمان پیامبر صلی الله علیه و سلم بود، نمی‌بینم. سؤال می‌کنند: آیا نماز هم همان‌طور است؟ گفت: آیا شما سنت پیامبر را تضییع نکردید؟

صحیح بخاری، ج1، ص134، ح529، کتاب مواقیت الصلاة، باب تضییع الصلاة عن وقتها

یعنی غیر از نماز، تمام شاخصه‌های أمت اسلامی در زمان پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) از بین رفته است.

روایت سوم:

روایت دیگر از آقای زهری است که می‌گوید:

دخلت علی أنس بن مالک بدمشق و هو یبکی، فقلت له: ما یبکیک؟ فقال: لا أعرف شیئا مما أدرکت إلا هذه الصلاة و هذه الصلاة قد ضیعت.

 

در دمشق، وارد بر أنس بن مالک شدم و دیدم گریه می‌کند. علتش را سؤال کردم و گفت: آنچه که از سنت پیامبر می‌دانستم، همه‌اش از بین رفته است؛ غیر از نماز که آن هم ضایع و نابود شد.

صحیح بخاری، ج1، ص134، ح530، کتاب مواقیت الصلاة، باب تضییع الصلاة عن وقتها

 

برادران عزیز! آیا اینها هشدار و اعلام خطر برای ما نیست که بعد از نبی مکرم (صلی الله علیه و آله)، آثار پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) را چه کردند؟ با سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) چه برخوردی داشتند؟

کلام آقای شافعی

آقای شافعی نقل می‌‌کند از وهب بن کیسان نقل می‌کند:

کل سنن رسول الله صلی الله علیه و سلم قد غیرت، حتی الصلاة.

تمام سنت‌های رسول الله صلی الله علیه و سلم دست‌خوش تغییر شده؛ حتی نماز.

کتاب الأم للإمام الشافعی، ج1، ص269

کلام آقای مالک بن أنس

 

آقای مالک بن أنس در کتاب الموطأ نقل می‌‌کند از جدش و می‌گوید:

 

ما أعرف شیئا مما أدرکت علیه الناس إلا النداء بالصلاة.

چیزی از سنت پیامبر، غیر از این‌که اذان گفته می‌شود، نمانده است.

 

کتاب الموطأ للإمام مالک، ج1، ص72 ـ تنویر الحوالک للسیوطی، ص92 ـ الإستذکار لإبن عبد البر، ج1، ص399 ـ جامع بیان العلم و فضله لإبن عبد البر، ج2، ص199

 

یعنی تمام سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، دست‌خوش تغییر شده است.

جالب این‌که آقای حسن بصری (از فقهاء بنام أهل سنت) می‌گوید:

 

لو خرج علیکم أصحاب رسول الله صلی الله علیه و سلم ما عرفوا منکم إلا قبلتکم.

اگر الآن صحابه رسول الله صلی الله علیه و سلم به میان شما بیایند، غیر از قبله، چیزی از سنت رسول الله صلی الله علیه و سلم را در میان شما مشاهده نمی‌کنند.

 

جامع بیان العلم و فضله لإبن عبد البر، ج2، ص199

یعنی تنها چیزی که از سنت پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) مانده، این است که همه رو به قبله برای نماز می‌ایستند.

 

برادران عزیز! سروران گرامی! خواهران گرامی! اینها هشداری است برای ما. إن شاء ا… در جلسات بعدی عرض خواهیم کرد پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) که می‌فرماید:

إنی تارک فیکم الثقلین: کتاب الله و عترتی (و أهل بیتی).

 

چیزی را در نظر گرفته است که برای نجات أمت از هرگونه گمراهی و بیمه شدن جامعه اسلامی از سقوط در درّه هلاکت، جز رفتن سراغ قرآن، آن هم در جوار أهل بیت (علیهم السلام)، راه دیگری به چشم نمی‌خورد.

 

* * * * * * *

یکی از شبهاتی که وهابیت علیه شیعه مطرح می‌کند، این است که شیعه، معتقد به إرتداد صحابه است. آیا روایات صحیح در کتب أهل سنت در رابطه با إرتداد أصحاب بعد از پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) وجود دارد؟

= در این زمینه، باید توضیح بدهم که یکی از اساسی‌ترین شبهه‌ای که امروز در ماهواره‌های وهابیت و سایت‌های اینترنتی و کتاب‌ها و روزنامه‌های‌شان مطرح می‌شود، این است که می‌گویند:

 

شیعیان، صحابه رسول الله (صلی الله علیه و سلم) را مرتدّ می‌دانند.

بعد هم چند روایت ضعیفی را که مثلا در رجال کشی آمده و از دیدگاه ما، از نظر سند، معتبر نیست، می‌آورند که شیعیان می‌گویند:

إرتد الناس بعد رسول الله إلا أربعة أو خمسة.

بعد از رسول الله، تمام مردم مرتد شدند؛ غیر از 4 یا 5 نفر.

نکته اول:

این روایاتی که شما استدلال می‌کنید، مورد تائید شیعه نیست. بلکه شیعه معتقد است بعد از پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، صدها نفر با آقا أمیر المؤمنین (علیه السلام) بودند، نه 4 یا 5 نفر. تمام بنی هاشم که آمارشان به هزاران نفر می‌رسید، در جوار أمیر المؤمنین (علیه السلام) بودند و ده‌ها و صدها نفر از صحابه در کنار أمیر المؤمنین (علیه السلام) بودند و حامی ایشان و حضرت فاطمه زهراء (سلام الله علیها) بودند. این شبهه، به هیچ‌وجه به شیعه وارد نیست.

نکته دوم:

آیا مگر شما در کتاب‌های خودتان ندارید که بعد از پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)، صحابه کافر شدند؟

روایت اول:

در صحیح بخاری آمده است که أبو هریره نقل می‌‌کند:

لما توفی النبی صلی الله علیه و سلم و استخلف أبو بکر و کفر من کفر من العرب.

وقتی پیامبر صلی الله علیه و سلم از دنیا رفت و أبو بکر خلیفه شد، تعداد انبوهی از عرب کافر شدند.

 

 

آقای إبن کثیر دمشقی از عایشه نقل می‌‌کند:

 

لما قبض رسول الله (صلی الله علیه و سلم) إرتدت العرب قاطبة و اشرأبت النفاق.

وقتی رسول الله (صلی الله علیه و سلم) از دنیا رفت، تمام عرب مرتدّ شدند و پرچم نفاق در میان صحابه، برافراشته شد.

 

البدایة و النهایة لإبن کثیر، ج6، ص336 ـ تاریخ مدینه دمشق لإبن عساکر، ج30، ص314


[ پنج شنبه 94/3/7 ] [ 8:48 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

                                         بسم الله الرحمن الرحیم

                                   انحراف جامعه اسلامی بعد از پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله)

، در رابطه با تهاجم علیه شیعه در عصر حاضر اشاره کردیم که دشمنان شیعه از تمام ظرفیت‌ها و امکانات موجود علیه شیعه استفاده می‌کنند و در بیش از 40 هزار سایت اینترنتی و 300 ماهواره تولید برنامه و ایجاد شبهه می‌کنند.

بهترین راه‌کار برای مبارزه با این تهاجم این است که ما هم باید از امکانات مدرن روز، پاسخ‌های محکم و قوی دندان‌شکن بدهیم و از ماهواره‌ها و سایت‌های اینترنتی، حداکثر بهره‌برداری را بکنیم و در پاسخ‌گویی، آن ادبیات ویژه أهل بیت (علیهم السلام) و ادب اسلامی را رعایت کنیم و در کنار پاسخ‌گویی به سؤالات، هجمه و حمله و طرح سؤال مؤدبانه هم داشته باشیم.

أهل سنت معاصر هم از وهابیت، زجر کشیده هستند و نهایت وحشت را از وهابیت دارند و در مبارزه با وهابیت، بیش از شیعه فعالیت می‌کنند.

آقای زینی دحلان (مفتی مکه مکرمه و متوفای سال 1306 هجری) در کتاب فتنة الوهابیة، صفحه 19 می‌نویسد:

فتنه وهابیت، فاجعه‌ای بود که ملت اسلامی گرفتار آن گردید. خون بسیاری از مسلمانان را ریختند و اموال آنان را غارت کردند. هم اکنون، خسارت جبران ناپذیر و شرّ پراکنده آنان، همه جا را فرا گرفته است.

سخن ایشان، یک هشدار بزرگی است برای جوامع أهل سنت که بیدار باشند و فریب به ظاهر اسلامی وهابیت را نخورند و این آیات قرآنی که قرائت می‌کنند، هدف‌شان، خدمت به قرآن نیست؛ بلکه مباح دانستن خون مسلمانان است.

خود دولت عربستان سعودی، نهایت زجر را از وهابیت تندرو می‌کشد. امروز برادر عزیزمان دکتر رفعتی، معاونت فرهنگی شبکه جهانی ولایت که از عربستان برگشته بودند، می‌گفت:

 

برخورد خشن وهابیت در قبرستان بقیع، هر بیننده‌ای را تحت تأثیر قرار می‌دهد. عبارات تند و خشن و گزنده و بی‌ادبانه به کار می‌برند. اگر کسی را می‌دیدند که حالی پیدا کرده و با ائمه بقیع گفت‌وگو دارد و با خدا راز و نیاز دارد، متعرض او می‌شدند و مورد ضرب و شتم قرار می‌دادند و اگر کسی کتاب دعا در دست داشت، آن را از دستش می‌گرفتند و پرتاب می‌کردند. امسال برخوردها به مراتب از گذشته، خشن‌تر شده است.

 

اینها به ضرر عربستان سعودی است. مسلمانانس که از أقصی? نقاط جهان به زیارت خانه خدا و زیارت قبر نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) می‌روند و این برخورد خشن وهابیت را می‌بینند، قطعا به دولت و حکومت عربستان سعودی بدبین می‌شوند که چطور عرضه جلوگیری از وهابیت تندرو را ندارند.

* * * * * * *

آیا پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) آینده جامعه اسلامی بعد از خود را پیش بینی نموده‌اند؟ اگر پیش بینی نموده‌اند، چگونه پیش بینی نموده‌اند؟

= نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) با آن آینده‌نگری که داشتند و برخورد صحابه را در عصر خودشان دیده بودند، به ویژه در قضیه حدیبیه و حجة الوداع و غدیر و وصیت نانوشته، خیلی طبیعی بود که آینده را کاملا پیش بینی می‌کرد و هر فردی غیر از نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) هم با این وجود، پیش بینی می‌کرد. مضافاً که رسول أکرم (صلی الله علیه و آله) علم لدنّی داشت و با تعلیم إلهی، آینده را همانند کف دست، مشاهده می‌فرمودند.

در روایتی که شیعه و سنی نقل کرده‌اند، پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود:

همان‌گونه که أمت یهود و نصاری به 71 و 72 فرقه منشعب و دسته دسته شدند، أمت من هم بعد از من به 73 فرقه منشعب خواهند شد.

سنن الترمذی، ج4، ص134، ح2778 و قال: حدیث حسن صحیح ـ المستدرک علی الصحیحین للحاکم النیشابوری، ج1، ص6 و 128 و ج4، ص430 و قال: هذا حدیث صحیح علی شرط مسلم و لم یخرجاه.

پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) در روایتی دیگر می‌فرماید:

تفترق أمتی علی ثلاث و سبعین ملة، کلهم فی النار إلا ملة واحدة، قال: من هی یا رسول الله؟ قال: ما أنا علیه و أصحابی.

أمت من به 73 فرقه منشعب خواهند شد و به جز یک فرقه، تمام‌شان در آتش جهنم هستند.

سنن الترمذی، ج4، ص135 ـ المستدرک علی الصحیحین للحاکم النیشابوری، ج1، ص129

در این زمینه، روایات زیادی وجود دارد و بزرگان أهل سنت هم این روایات را کاملا تصحیح کرده‌اند. آقای البانی در کتاب

صحیح سنن إبن ماجه، جلد 2، صفحه 364 می‌گوید روایت صحیح است. در صحیح سنن أبو داود، جلد 3، صفحه 869، حدیث

 3843 می‌گوید روایت صحیح است و در صحیح الجامع الصغیر، جلد 1، صفحه 245 می‌گوید روایت صحیح است. در کتاب

سلسلة الأحادیث الصحیحة، جلد 1، صفحه 358، حدیث 204 و جلد 3، صفحه 480، حدیث 1492 می‌گوید روایت صحیح است.

آقای إبن حبان در صحیح‌شان، جلد 15، صفحه 125 نقل می‌‌کند و آقای هیثمی در چند مورد در کتاب مجمع الزوائد، جلد 1،

صفحه 179، 189 و جلد 6، صفحه 226 و 233 و جلد 7، صفحه 258 روایت را صحیح می‌داند.

لذا، این‌که نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) آینده جامعه اسلامی را این‌چنین مشاهده می‌کند، یک چیزی ثابت و قطعی و غیر قابل

انکار است. جالب این‌که نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) می‌گوید أکثریت این فرقه‌ها، یعنی 72 فرقه، فرقه هالکه هستند و گرفتار

آتش جهنم خواهند شد و فقط یک فرقه اهل نجات هستند.

 

این یک هشدار بزرگی است از نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) به هر فرقه، چه شیعه و چه سنی و چه وهابی، إبازی، حنفی،

مالکی، اسماعیلی و غیره که ما ببینیم واقعا اگر جزء فرقه ناجیه هستیم، خدا را سپاس بگوییم و اگر جزء فرقه هالکه هستیم، فکر

اساسی برای خودمان و آینده خودمان به کار بگیریم.

* * * * * * *

آیا پیامبر أکرم (صلی الله علیه و آله) نسبت به انحراف جامعه اسلامی بعد از خویش، سخن صریحی داشته است؟

= در روایاتی که در صحیح بخاری آمده، أبو سعید خُدری نقل می‌‌کند:

أن النبی صلی الله علیه و سلم قال: لتتبعن سنن من قبلکم شبرا بشبر و ذراعا بذراع، حتی لو سلکوا حجر ضب لسلکتموه، قلنا: یا رسول الله! الیهود و النصاری؟ قال: فمن؟

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود: شما مسلمانان بعد از من، همان روش أمت‌های قبلی را وجب به وجب و قدم به قدم انجام خواهید داد، حتی اگر أمت‌های گذشته وارد سوراخی شده باشند، شما هم وارد آن خواهید شد. گفتیم: یا رسول الله! آیا منظور راه یهود و نصاری? است؟ حضرت فرمود: پس من چه کسی را می‌گویم؟

صحیح بخاری، ج4، ص144، ح3456 ـ صحیح مسلم، ج8، ص57

در این روایت، نبی مکرم (صلی الله علیه و آله) یک هشدار و اعلام خطر بزرگی را برای مسلمانان می‌کند که شما مسلمانان، همان راه یهود و نصاری? را خواهید پیمود.

 

شاید بینندگان عزیز از شنیدن این روایت شگفت‌زده شوند و شاید بگویند این یک کلی‌گویی است. ولی من روایت صحیحی را از سنن ترمذی می‌آورم که خیلی جالب و هشدار دهنده و خطرناک است. أبو واقد لیثی می‌گوید:

 

أن رسول الله صلی الله علیه و سلم لما خرج إلی حنین، مرّ بشجرة للمشرکین یقال لها ذات أنواط یعلقون علیها أسلحتهم، قالوا: یا رسول الله! لنا ذات أنواط کما لهم ذات أنواط، فقال النبی صلی الله علیه و سلم: سبحان الله! هذا کما قال قوم موسی: «اجْعَلْ لَنَا إِلَهًا کَمَا لَهُمْ آَلِهَةٌ (سوره اعراف/آیه138)» و الذی نفسی بیده! لترکبن سنة من کان قبلکم.

هذا حدیث حسن صحیح.

وقتی رسول الله (صلی الله علیه و سلم) به طرف حنین می‌رفتند، از کنار درخت مشرکین عبور کردند که به آن ذات أنواط می‌گفتند و برای آنها مقدس بود. صحابه گفتند: یا رسول الله! همان‌طور که مشرکین دارای درخت مقدس هستند، برای ما هم یک درخت مقدس قرار بده تا ما هم در برابر آن خضوع کنیم. رسول الله (صلی الله علیه و سلم) ناراحت شد و فرمود: سبحان الله! این درخواست شما، همانند درخواست قوم حضرت موسی است که وقتی با معجزه إلهی از رود نیل ردّ شدند، دیدند یک دسته بت‌پرست، بتی را می‌پرستند و از حضرت موسی درخواست کردند: «برای ما هم بتی قرار بده تا ما هم آن را بپرستیم». قسم به کسی که جان من در دست اوست! تمام روش‌های أمت‌های گذشته را خواهید پیمود.

 

سنن الترمذی، ج3، ص321، تحقیق و تصحیح: عبد الرحمن محمد عثمان، چاپ: الثانیة، سال چاپ: 1403 هـ 1983 م، ناشر: دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع ـ بیروت ـ لبنان

 

مسند احمد، ج5، ص218 ـ مسند أبی داود، ص191 ـ مسند أبی یعلی، ج3، ص30 ـ المعجم الکبیر للطبرانی، ج3، ص244 ـ جامع البیان للطبری، ج9، ص61 ـ تفسیر إبن أبی حاتم الرازی، ج5، ص1553 ـ تفسیر إبن کثیر، ج2، ص253 ـ تفسیر الآلوسی، ج9، ص42 ـ البدایة و النهایة لإبن کثیر، ج1، ص321 ـ السیرة النبویة لإبن هشام الحمیری، ج4، ص893

 

عجیب است که محمد بن عبد الوهاب، مؤسس و بنیان‌گزار سیاسی وهابیت در کتاب کشف الشبهات، جلد 1، صفحه 174، چاپ ریاض، با تحقیق ناصر بن عبد الله می‌گوید:

و قول أناس من الصحابة: إجعل لنا یا رسول الله ذات أنواط، فحلف أن هذا مثل قول بنی إسرائیل أن «اجْعَلْ لَنَا إِلَهًا».

سخن دسته‌ای از صحابه که گفتند: «یا رسول الله! برای ما هم یک درخت مقدس قرار بده»، همانند سخنی است که بنی إسرائیل از حضرت موسی خواستند: «اجْعَلْ لَنَا إِلَهًا».

مجموعة مؤلفات، ج6، ص127

من این سخن را از محمد بن عبد الوهاب گفتم تا عزیزان و برادران أهل سنت و جوانان و دانشجویان، حتی جوانان وهابی متوجه باشیم و عقایدی را مقدس نشماریم که فردای قیامت، وقتی آمدیم، ببینیم جزء دسته‌ای هستیم که:

وَ هُمْ یَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ یُحْسِنُونَ صُنْعًا

خیال می‌کردند که کار خوب انجام می‌دادند، حال آن‌که کارشان نادرست بود.

سوره کهف/آیه104

* * * * * * *


[ پنج شنبه 94/3/7 ] [ 8:44 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]

                                            آسیب شناسی فاطمی سبک زندگی یک جامعه انقلابی

وقتی این روحیه در شما فرونشست و رسوب کرد، شما که قرار است پیام این نهضت و منشور ارزش های نهضت را به نسل بعد منتقل کنید و به کل جهان گسترش دهید، با شعارهای ارزشی و انقلابی برخورد ابزاری می کنید.

 

دکتر حسن رحیم پور ازغدی گفت: اگر یک انقلابی روی به اشرافی گری بیاورد، این یعنی پایان راه یک انقلابی و اگر اکثر انقلابیون چنین شوند، این پایان راه یک انقلاب است.

به گزارش پایگاه بصیرت، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در جمع کارکنان نیروی دریایی سپاه به تبیین سبک زندگی انقلابی و اسلامی از منظره حضرت فاطمه (س) پرداخت و گفت: حضرت زهرا (س) جامعه ی انقلاب کرده را آسیب

شناسی کرده و معیارهایی به یک جامعه ی انقلابی ارائه می دهد. مخاطب حضرت زهرا (س) در آن زمان مردم حجاز بودند. اما بیش از هر جامعه ای خطاب ایشان به جامعه ی انقلاب کرده ی ما است. آن حضرت به مردم حجاز فرمود که «شما

شعار می دهید اما همان شعارها و اصول را زیر پا می گذارید. چرا رویتان را بر می گردانید و از مسیری که در حال حرکت بودید زاویه می گیرید؟ قرآن پیش رویتان است اما همین قرآن را در عمل کنار گذاشته اید.»این جوامع ظاهرا در

مسیر درست حرکت می کنند اما عمل و سبک زندگی آن ها متفاوت از راه درست و اصول است. گفته هایی زیبا داند اما کله هایی زشت. معیارهایی که بر اساس آن ها جهاد کردند رنگ می بازد و کمرنگ می شود. حضرت فاطمه (س) این خطر را

بیان می کند که: ممکن است یک انقلاب به ضد انقلاب تبدیل شود. خطر دیگر تن آسایی و آسایش طلبی است. نیروهای انقلابی که برای اقامه ارزش های انقلاب در جامعه و جامعه ی جهانی و صدور انقلاب  تلاش می کردند و مسابقه از خود

گذشتگی داشتند اما حالا به سمت تن آسایی می روند. این سخنان حضرت فاطمه (س) در خطبه ای است به نام فدکیه، اما این خطبه در واقع خطبه ی توحید است. خطبه ای پر محتوا و با ادبیات غنی است. حضرت زهرا (س) در این خطبه می

فرمایند: این پیروزی ها در کوشش فداکاران به دست آمد که دل از دنیا بریده بودند و به چیزی در عالم خاک دل نبسته بودند و روح سبکی داشتند و شکم هایی خالی. کسانی این نهضت را پیش بردند که دو خصوصیت داشتند، یکی اخلاص و

دیگری شکم های به پشت چسبیده.

دکتر رحیم پور ازغدی به نقل از خطبه حضرت فاطمه (س) بیان داشت که پیامبر سه چیز را در جامعه از میان برد: نفاق، شقاق و گره های کور شده کفر. پیامبر خار دورویی و نفاق را از میان بشر برداشت و گره های کور شده کفر و شقاق را باز کرد. نفاق یعنی اینکه یک چیزی هستیم و چیز دیگری نشان می دهیم. نفاق در اقتصاد، سیاست، کارهای اداری و علم و دانش نیز هست. مدیریت های منافق، مردم منافق، نفاق یعنی منظور واقعی افراد را ندانیم. نفاق اجتماعی در عرصه مذهب یعنی آنکه ما به ظاهر خوب وانمود می کنیم اما در باطن هر جا منافعمان به خطر می افتد، اصول و عقایدمان را زیر پا می گذاریم، مانند ربا، رشوه و...! نفاق حاکمانه، مسئولیت حکومتی به عهده گرفتن و عملا مسئولیت را انجام ندادن است.   

 حضرت زهرا (س) خطاب به مردم حجاز می فرماید: «شما نیز به واقع موحد شدید، با یک هدف و خالصانه. حالا شما از اخلاص فاصله می گیرید. هدف دیگر خدا نیست. کم کم حتی شعار ها هم دیگر خالصانه نیست، شکم هایتان نیز بالا آمده است. شما پیش از این از مشکلات نمی ترسیدید . موانع را از پیش روی بر می داشتید و با همه ی قدرت های جهان یک تنه در افتادید.»

در اوایل انقلاب ما نیز بسیاری از کشورها روبروی ما قرار گرفتند. جنگ هشت ساله ما، جنگ جهانی واقعی بود. رزمندگان ما با بزرگترین قدرت ها جنگیدند. مانند همین شهدای معزز نیروی دریایی که نترسیدند و مخلصانه با دشمن قدرتمند جنگیدند. زیرا این ها موانع برایشان معنایی نداشت و از مشکلات نمی ترسیدند.

خطر سوم یک جامعه ی انقلابی، گرایش به اشرافی گری و رفاه زدگی است. اگر یک انقلابی روی به اشرافی گری بیاورد، این یعنی پایان راه یک انقلابی و اگر اکثر انقلابیون چنین شوند، این پایان راه یک انقلاب است.

مراقب باشید شور و شعور انقلابی و وجهادی در شما فروکش نکند. وقتی این روحیه در شما فرونشست و رسوب کرد، شما که قرار است پیام این نهضت و منشور ارزش های نهضت را به نسل بعد منتقل کنید و به کل جهان گسترش دهید، با

شعارهای ارزشی و انقلابی برخورد ابزاری می کنید. این ها دیگر هدف نیست و کم کم تبدیل به وسیله می شود و هدف خودتان می شوید و به دنبال توسعه امکانات شخصی خود می روید. و آنگاه نسل بعد فقط شما ها را می بیند و می گوید این ها

یادگار انقلاب و جنگ هستند؟ بین آنچه می خوانند و آنچه می بینند فاصله است. و طبیعتا نمی توانند ایمان بیاورند. شاید فقط به خاطر منافعشان در ظاهر ایمان بیاورند و شعار بدهند. اما در لحظه ای که باید، فداکاری نمی کنند . منافق بار می آیند. در

شرایط جهاد و شهادت و گذشت منافق زود لو می رود و حزب اللهی ها هم دو سه دسته می شوند.

حضرت فاطمه (س) برای آنکه ارزش ها زنده بمانند هر هفته به زیارت شهدا می رفتند. باید پرچم شهادت را همیشه بالا نگه داشت. دشمن باید بفهمد که جامعه از فرهنگ شهادت فاصله نگرفته و جامعه باید همیشه احساس کند در کنار شهدا است. برخورد سمبلیک و نمادین با شهدا درست نیست، باید تماس حقیقی و اصولی باشد. باید از خدا توفیق شهادت خواست. تأسف و رحم بر شهدا صحیح نیست. باید به شهدا غبطه خورد.

مسئله ی دیگر مسئله امر به معروف و نهی از منکر است. هر کس باید در حد توانش جامعه را به سوی ارزش ها هدایت کند و با ضد ارزش ها مبارزه کند. حضرت زهرا (س) می فرماید بی تفاوت شدن حرام است. در جایی که پای حق و باطل و ظالم و مظلوم در میان است. مسلمان حق ندارد بی تفاوت باشد. باید بگویی من طرف کی هستم. مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل مصداق بارز مرگ بر ظلم و مرگ بر باطل است.

اولین مرحله امر به معروف و نهی از منکر مرحله قلبی است، یعنی حق نداری درون خودت بی طرف باشی. مرحله ی دوم باید به زبان بیاوری،  به قلم بیاوری و مرحله سوم عمل کردن است. برخی فکر می کنند امر به معروف یعنی دخالت در زندگی دیگران و مجبور کردن دیگران به اینکه باید مثل من باشی، اما حضرت زهرا (س) می فرماید امر به معروف برای تأمین مصالح مردم است، هدف نباید صدمه زدن به مردم باشد.

جامعه ای پیشرفت می کند که تمام مردم احساس مسئولیت کنند. اگر میخ واهید جامعه خسارت نبیند باید مراقب سبک زندگی خود باشید. هر کس هر کجا که هست همه را توجه به حق بدهد. سفارش به حق لازم است اما کافی نیست، باید همه را دعوت به صبر و مقاومت کرد.

سبک زندگی دینی یک مشخصه اش این است که هر کس احساس کند که من رهبر امت هستم و من نیز حق و وظیفه دارم که سؤال کنم، انتقاد و پیشنهاد کنم. در این احساس مسئولیت فرقی بین زن و مرد نیست، قرآن بر این احساس مسئولیت تأکید دارد. این مسئولیت تنها برای مردان نیست. بلکه قرآن لفظ «المؤمنون و المؤمنات» را به کار برده است. پیامبر می فرماید من نه فقط در مورد جامعه خودم بلکه در مورد کل جهان مسئول هستم. مسئولین باید مراقب باشند، مردم پشت درهای بسته حکومت ها نمانند. ایشان در آخرین خطبه ی خود خطاب به مردم فرمودند: آیا من مسئولیتم را درست انجام داده ام؟ و مردم نیز تأیید کردند.

خداوند بهترین مردم را کسانی می داند که به فکر همه ی مشکلات همه ی مردم هستند. قرآن نمی گوید التماس کنید معروف را، می گوید امر کنید. و این البته به معنی تجاوز به حریم خصوصی افراد نیست. پیامبراکرم صل الله علیه و آله می فرمایند:

«به نیکی فراخوانید، همانطور که نماز بر شما واجب است. همه جا همدیگر را به خوبی ها و ارزش ها دعوت کنید و از زشتی ها بازدارید. اگر بی تفاوت باشید خداوند جامعه ی شما را ذلیل خواهد کرد و هیچ دعایی از شما مستجاب نخواهد شد.»  


[ پنج شنبه 94/3/7 ] [ 8:41 صبح ] [ saba ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

موضوعات وب